Steeds meer podcasts op illegale torrentsites


Tot enkele jaren terug gebruikten veel consumenten sites als Napster, Torrentz en The Pirates Bay om gratis films en muziek te illegaal downloaden.

Door strenger toezicht, maar ook door de komst gebruiksvriendelijke platformen maken de laatste jaren steeds minder mensen gebruik van deze torrentsites. Nu steeds meer podcasts enkel exclusief op één podcastplatform te vinden zijn of achter een betaalmuur komen, zijn er steeds meer podcasts en audioboeken op illegale torrentsites te vinden. 

De groeiende populariteit van podcasts en audiobooks, maar ook de steeds grotere aantallen betaalde platforms en vermindering van koopkracht kunnen ook oorzaak zijn van het grotere aanbod op torrentsites. 

Spotify-exclusives en -originals zoals Joe Rogan, Esther Perel en Serial Killers zijn enkele voorbeelden, die illegaal te downloaden zijn. 

Vorige week is de premium podcastdienst Podimo gestart in Nederland. Nederlaandse podcasts zoals Zelfspodcast, Man Man Man m – de podcast, POM, Geuze & Gorgels, Moordcast, Moorden in het Noorden en De Willem Podcast zijn enkel exclusief nog op dit platform te beluisteren. Het is op dit moment nog niet te overzien of het illegaal downloaden van premium podcasts een grote vlucht gaat nemen. 

Vorige week werd namelijk bekend dat Nederlandse internetproviders zes illegale downloadwebsites moeten blokkeren. Die maatregel volgt op een uitspraak van de rechter in een zaak die Stichting Brein had aangespannen. De strafmaatregel treft de populaire illegale torrentsites Eztv, Kickasstorrents, LimeTorrents, Yts, 1337x en Rarbg. Op die websites kunnen gebruikers illegaal films, series, podcasts, audio boeken, games en muziek downloaden. Uit cijfers van Stichting Brein blijkt dat maandelijks honderdduizenden Nederlanders deze websites bezoeken. Met deze maatregel hoopt Brein het illegale downloaden een halt toe te roepen. 


(advertentie)

Kom naar de Online Radio Awards 2022

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*