Status aparte voor regionale omroep L1 gevraagd

In twee provincies wordt nadrukkelijk de vraag opgeworpen een status aparte voor hun regionale omroep in de nieuwe Mediawet te krijgen. Naast de provincie Friesland, doet nu het CDA in Limburg een dergelijk beroep op staatssecretaris Dekker. “Wij zijn per slot van rekening de Friezen van het zuiden”, twittert hoofdredacteur Leo Hauben van L1 ter onderstreping van dit verzoek.

De partij verwijst daarbij naar de speciale bevoegdheden die Friesland krijgt volgens een motie die deze week werd ingediend en die op een meerderheid in de Eerste Kamer kan rekenen. Omroep Friesland krijgt in dat voorstel een eigen mediaraad die de Friese taal, cultuur en identiteit moet beschermen.

Europa
Het CDA Limburg vindt dat het provinciebestuur in de zuidelijke provincie in actie moet komen om ervoor te zorgen dat L1 ook een dergelijke speciale positie krijgt. De Limburgse taal is net als het Fries erkend als minderheidstaal door Europa, zo luidt de argumentatie. Dit alles moet dan geregeld worden binnen de RPO, de regionale publieke omroep, die verantwoordelijk wordt voor de budgetverdeling van alle 13 regionale omroepen.

Staatssecretaris Dekker heeft overigens vandaag zijn plannen en wijzigingen voor de wet per brief naar de Eerste Kamer gestuurd. De senaat had daarom gevraagd, omdat de wet op veel punten is gewijzigd. Tegen de wet is veel weerstand. Mogelijk wordt daarom komende week weer over de Mediawet gesproken, voordat er later deze maand over gestemd gaat worden.

Marginalisering
Dekker wil het onderdeel waarin de toekomst van de regionale omroepen is geregeld meteen in werking laten treden. De Brabantse SP gedeputeerde Swinkels liet in de Volkskrant deze week weten dat de nieuwe Mediawet volgens hem de positie en onafhankelijkheid van de regionale omroepen ondergraaft. De wet zou ook een marginalisering van de regiozenders betekenen, zo meent hij.
 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*