Staatsecretaris Mona Keijzer geeft commerciële radio 3 jaar noodverlenging op FM-frequenties

De landelijke en regionale commerciële radiostations mogen alsnog drie jaar langer blijven uitzenden op hun FM-frequenties. Dit schrijft Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer. De noodverlenging wordt verleend vanwege de coronacrisis. Volgens Michiel Veenstra (KINK) is dit onterecht. Hij meent dat de huidige commerciële stations met een FM-frequentie de coronacrisis gebruiken om de frequentie-veiling uit te sluiten. Op NPO Radio 1 gaf Veenstra deze week aan dat hij graag met zijn zender een FM-frequentie wil bemachtigen om verder te kunnen groeien. Een FM-frequentie is volgens hem van belang, aangezien 60% nog steeds via de FM naar radio luistert. Door de verlenging maakt KINK nu op korte termijn geen kans om een FM-frequentie te bemachtigen.

Keijzer geeft commerciële radio alsnog 3 jaar noodverlengingBij de totstandkoming van mijn beslissing heb ik de belangen van de kleinere radiopartijen zwaar laten wegen aangezien deze partijen zwaar getroffen zijn door de plotselinge terugval in reclame-inkomsten en ook een langere periode nodig zullen hebben om daarvan te herstellen”, meldt Keijzer.

Lees hier het besluit van Mona Keijzer.

25 Comments

  1. Heel erg balen en er zal flink gelobbied zijn door de bestaande zenders. Had graag KINK op FM gezien. Op naar de rechter…

    • Kadootje voor John de Mol met 4 van de 5 landelijke zenders. Al moet er voor de vrije kavels, 3 van de Mol, wel veel worden betaald, naar verluid 7x het huidige bedrag

    • Nee, Veenstra zeurt helemaal niet en heeft natuurlijk groot gelijk, de spelregels worden tijdens de race gewijzigd (argumentatie corona), ook tegen de zin van de staatssecretaris in, maar ze is gezwicht voor de druk van alle andere zenders en de politieke partijen.

      Een ander punt is – en dat ik ik hier al vaker neer heb gelegd – is dat Veenstra totaal niet overtuigend kan waar maken dat KINK een frequentie kan betalen en wie dat gaat doen. Nu kan hij de onsportieve verlenging aangrijpen om zonder in zijn kaarten te laten kijken, gratis en voor niets moord en brand schreeuwen en vooral aandacht trekken. Prima, maar laat ie maar man en paard noemen over het geld en dan zou ik hem wel willen steunen. Nu nog niet.

    • De bestaande zenders wisten ook waar ze aan toe waren. Einddatum 31-8- (sic) 2022.
      Corona wordt misbruikt voor een verlenging, SEO (Economisch onderzoeks instituut) zegt dat het niet nodig is, hooguit voor de wat kleinere stations.
      Ik wil ook corona compensatie voor mn AM zendertje, vrijstelling AT en CvdM (maffia) geld, zgn Toezichtkosten, voor 2 jaar.

  2. De staatssecretaris had een andere beslissing kunnen nemen.
    Bijvoorbeeld: landelijke vergunninghouders mogen niet ook nog eens een regionaal kavel hebben. Dit zou het regionale kavel van Q in de Randstad vrijmaken en het kavel van Radio 10 in NB.
    Daarnaast zou ze een nieuw maximum kunnen stellen aan het aantal landelijke kavels dat één partij heeft. Vier is teveel, vind ik. Als je twee te weinig vind, kies dan voor drie, waarvan maximaal 2 ongeclausuleerde kavels. Dat maakt 1 kavel van Talpa vrij. Kansje voor Kink.
    Zo kun je dan toch 3 kavels veilen en de rest laten zitten. Iedereen zijn zin.
    De te veilen kavels tot 2032 en over 3 jaar de rest opnieuw veilen tot 2032, waarbij de 3 nu geveilde kavels niet opnieuw hoeven.
    Wie zou hiertegen willen protesteren?
    Ja Talpa natuurlijk, maar de rest niet.

    • Als Talpa maximaal 2 ongeclausuleerde kavels en 1 geclausuleerd kavel zou mogen hebben, zou Kink op een geclausuleerd kavel moeten bieden (of op het Slam-kavel). Een ongeclausuleerd kavel is helemaal onbetaalbaar voor Kink en Slam zal koste wat kost zijn kavel niet opgeven. En dat beseft Veenstra ook wel!

      • OK, mee eens.
        Toch blijf ik het te makkelijk vinden dat de keuze blijkbaar een digitale keuze was (keuze uit 2 mogelijkheden), namelijk alles verlengen of alles veilen.
        Daarom gaf ik een tussenoplossing, die blijkbaar niet is bedacht door alle geleerden die dikke rapporten schrijven en ook niet door de staatssecretaris.

  3. KINK ALSNOG IN DE ETHER, OF TOCH EEN KINK IN DE KABEL?

    Gisteren schreef ik hier in een reactie dat het ook oneerlijk is om de regels tijdens de race te veranderen, maar daar bedoelde ik mee dat de verlenging pas op 1 september 20-22 ingaat er er nu al een besluit is genomen. Dat begrijp ik wel, maar verder is het een breed gedragen democratisch besluit en zal KINK bakzeil halen als ze het gaan aanvechten bij de rechter.

    De Vereniging voor Commerciële Radio (VCR) heeft hun doel bereikt, ondanks de economische quick-scan die staatssecretaris vorig jaar had laten uitvoeren en de uitkomst was dat verlenging geheel niet opportuun is (ook na corona trekt de markt voor radio niet aan). Maar de politiek dacht daar anders over en hebben ze nu dus drie jaar gratis verlenging gekregen en zit KINK nu stampvoetend te pruilen in het verdomhoekje. Maar misschien heb ik een lumineus idee voor KINK om daar toch nog uit en in de ether te komen, ten minste. als ze ook echt over een gevulde portemonnee beschikken …

    Nu ben ik geen Talpa-watcher en -kenner, maar ik begreep dat Talpa ook sterk voor verlenging was om onder meer een zender te kunnen verkopen, want vlak voor een nieuwe zenderfrequentie-veiling heeft sowieso niemand interesse om wat te kopen. Eerder hebben ze al 100% en SLAM verkocht aan Karl Habsburg (RadioCorp), nou, ik vrees dat er bij deze twee zendertjes aardig wat Oostenrijkse eurootjes moeten worden bijgelegd. Dus nu denk ik even hardop voor KINK, Kunnen jullie niet nu een van die noodlijdende stations kopen, of een zender van Talpa overnemen?

    Een bezwaar zou kunnen zijn de clausulering van de kavel en KINK bij voorbaat er niet aan denkt om een station, maar nu de staatssecretaris een precedent heeft geschapen voor alle zenders met de verlenging, dan zou KINK om een uitzondering kunnen vragen om bij de aankoop van een station de clausulering op te heffen. Snappen jullie, begrijp je, Michiel?

    Daar zou Monica Keizer best begrip voor kunnen hebben en als de VCR gaat steigeren en dan eist om alle clausuleringen op te heffen (wat ze nooit moet doen, heel onverstandig), dan kan ze zeggen, Nee, jullie hebben je voordeeltje gehad met de verlenging en nu maak ik eenmalig een uitzondering en geef ik KINK een steuntje in de rug om in de ether te komen.

    Zou een mooi scenario zijn, nietwaar? Maar de hamvraag blijft dan, Kan KINK dat wel betalen? De aankoop (net als een frequentie-aankoop) en vooral ook om het station met een klein marktaandeel winstgevend in de lucht te houden? Ik heb weleens met een natte vinger uitgerekend dat een radiostation pas winstgevend is bij een marktaandeel van zo’n 5% – los van aanloopverliezen – en Herbert Visser vond dat wel een realistische raming. Maar gaat Leon Ramakers (ex Mojo) met zijn Joy of a Toy BV dat ongewisse avontuur aan gaat zoete, lieve Leon al die miljoenen op tafel leggen en eventueel voor zijn KINK-hobby ook die verliezen betalen, kwa waarschijnlijke bodemloze put?

    Zo niet, hou dan verder je mond, Michiel (Ik vind het online-marktaandeel an zo’n 0,8% helemaal niet slecht, wel 0,3% in december 2020), maar is dat geld er wel, dan zou ik zeggen, de donderdag is nu voorbij, maar morgen weer een dag en laten Leon Ramakers en, of KINK-directeur Jan Hoogesteijn dan vrijdagochtend gelijk even bellen met Talpa radio-directeur Paul Römer (is niet Marc Adriani, hij is een bijgoochem, kwa onderdirecteurtje 😉 en ook met Karl Habstburg van RadioCorp.

    Think about it.

    DJ

    (Ik denk dat het geen zin heeft om met de nieuwe eigenaar NRC Media (Het Vlaamse Mediahuis) van het verlieslijdende SUBLIME te bellen voor verkoop, wamt die hebben pas net dit nieuwe speeltje in huis gehaald.)

  4. Het is een lang en niet te volgen verhaal, met juridische onmogelijkheden.
    Daarover gesproken, de verlenging is illegaal als er niet ook flink extra wordt gedigitaliseerd. Dat schrijft de wet (Frequentiebesluit 2013) voor. Dat weet ik zeker want ik heb de laatste verlenging gemist wegens onvoldoende robuust digitaliseringsplan. Dus kan het nooit zo zijn dat alles wordt verlengd zonder die robuuste digitalisering. Lichtpuntje voor Kink ea?

    • Wat kan je niet volgen, Ruud? De verlenging noem je ‘illegaal’, maar gaat gewoon door en dan zou mijn idee (dat ik glashelder vind) juridisch onmogelijk zijn? Maar daar gaat het nu juist om, als je illegaal toch verlengt, dan kan je ook illegaal een uitzondering maken op een clausulering voor KINK. Snap je, Ruud?

      Maar er gaat denk ik helemaal niets gebeuren omdat KINK helemaal geen geld heeft, nog voor het kopen van een frequentie, nog voor het overnemen van een station, al dan niet met een voor hun geschikte clausulering. Allemaal bluf en aandachtrekkerij van Veenstra, al heeft hij het gelijk aan zijn zijde.

      (Wat is een lang verhaal? De Bijbel vind ik een lang verhaal)

    • (Overigens Ruud, wat jij schrijft over niet mogen verlengen zonder ‘robuuste digitalisering’, daar kan ik dan weer geen touw aan vastknopen, bovendien die verlenging wordt nooit teruggedraaid, ook niet door een rechter, maar ik ben ook niet universitair geschoold zoals jij, jij bent toch doctorandus in de radio, afgestudeerd op vogel- en zeebrandingsgeluiden voor op de korte golf?) 🙂

    • * Overigens Ruud, wat jij schrijft over niet mogen verlengen zonder ‘robuuste digitalisering’, daar kan ik dan weer geen touw aan vastknopen, bovendien die verlenging wordt nooit teruggedraaid, ook niet door een rechter, maar ik ben ook niet universitair geschoold zoals jij, jij bent toch doctorandus in de radio, afgestudeerd op vogel- en zeebrandingsgeluiden voor op de korte golf? * 🙂

  5. HET SPROOKJE IS OVER

    Woensdag kwam het nieuws naar buiten dat er een noodverlenging komt van drie jaar voor de FM-frequenties. De dag ervoor zat de programma-directeur van KINK, Michiel Veenstra (en ik geloof de ‘hardest working’ deejay van Nederland) op Radio 1 te verkondigen dat als ze een FM-frequentie zouden hebben, ze wel twee tot drie maal zoveel luisteraars gaan trekken en er dan meer zekerheid is om de rekeningen te betalen door meer reclame-inkomsten. Als de staatssecretaris toch doorzet dan stapt KINK naar de rechter.

    Nou, ik hoop dat Ruud me kan volgen dat dit sprookje gelijk is door te prikken, want als KINK zelfs 3% marktaandeel zou halen, dat lang niet genoeg is om een boterham van Veenstra te beleggen met een plakje Beemster kaas, maar hij genoegen zal moeten nemen met een bammetje met tevredenheid. En dan snel daarna einde oefening en gaat KINK failliet en heeft Michiel helemaal niets meer te eten.

    Maar dat gaat allemaal niet gebeuren, het is een sprookje, want de fantasieën van Veenstra over de toekomstplannen met KINK waren enkel voor de bühne, voor publiciteit, net als die protestadvertentie vorig jaar in de Volkskrant.

    KINK naar de rechter? Directeur Jan Hoogesteijn ‘overwoog’ vorige jaar een procedure bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Ik vrees dat hij blijft wegen tot ie een ons weegt,

    Nu is het vrijdag, het begin van de avond en hebben we nog niets van KINK vernomen over het besluit van Keizer. Taal nog teken.Geen persbericht en geen enkele tweet, zoals ze die vorig jaar wel plaatsten.

    Kortom, het was allemaal spielerei en Veenstra mocht dinsdag weer even gratis reclame maken voor KINK dat van mij best die aandacht mag krijgen en ook meer luisteraars verdient, maar nu komt er een olifant langs met een lange snuit en die blaast dit verhaaltje voorgoed uit …

    Prettige Pinksterdagen, Michiel,

    DJ

  6. DJ
    Je HOEFT niet naar Kink te luisteren als je er zo’n hekel aan hebt.
    Gaat het verder wel een beetje?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*