Spotify beperkt online podcast luisteren

Het is overduidelijk dat het Zweedse Spotify er nog niet helemaal uit is hoe ze met het fenomeen podcasts om moet gaan. Eerder kondigde de Zweedse muziekstreamingdienst aan zich volop in de podcastoorlog te storten, maar daar lijken ze nu ietwat van terug te komen.

Bij de lancering van podcasts op Spotify bestond de mogelijkheid tot een zogenaamde ´embedded player´ op je website te plaatsen waarin alle afleveringen helemaal beluisterd konden worden. Dit werd na een paar maanden teruggedraaid tot een player waarbij alleen de laatste aflevering beluisterbaar is.

Sinds een aantal dagen heeft Spotify nu ook de bestaande webpagina van een podcast ontoegankelijk gemaakt. Dat wil zeggen dat je je altijd eerst moet registreren of inloggen voordat je een bepaalde podcast kunt beluisteren. Andere podcastservices zoals Apple en TuneIn bieden wel nog de mogelijkheid om podcasts te beluisteren via een webbrowser op een computer of een telefoon zonder dat je hun app hoeft te installeren of je moet registeren.

Het lijkt erop dat Spotify zich hiermee indekt tegen eventuele claims van artiesten en platenmaatschappijen. Ook al is het volgens de regels niet toegestaan muziek waar rechten op rust te gebruiken in een podcast op Spotify is het nu nog onmogelijk voor de dienst om dit te checken. Apple lijkt hier niet zo bang voor te zijn en biedt de podcastmakers hun eigen online podcastpagina met compleet beluisterbare afleveringen, zonder in te hoeven loggen, zoals bijvoorbeeld bij de Spreekbuis podcast.

Een van de redenen dat Apple dit heeft gedaan is om podcastluisteraars binnen boord te houden, die anders naar publieke initiatieven zoals PodcastLuisteren.nl over zouden stappen. Spotify lijkt podcasts dus vooral te gebruiken om meer (betalende) abonnees te verwerven voor hun muziekdienst.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Podpraat #127 - zweetbeklag - Podpraat
  2. Podpraat #127 - zweetbeklag - Marco Raaphorst

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*