Sportrechten goud geld #SXSW

NBA commissioner Adam Silver had vrijdag op een podium bij het SXSW festival in Austin een gesprek met Brian Stelter (Senior Media correspondent bij CNN). National Basketball Association’s Silver vertelde dat de bestaande deal van 9 (negen!) jaar uit 2014 nu al was opengebroken en verlengd. In Nederland zagen we hetzelfde gebeuren met de Eredivisie rechten door Fox en de kaping van de rechten van de Olympische spelen door Discovery Networks.

Sinds Silver in 1992 bij de NBA begon is er veel veranderd. Zo kon je in 1992 een wedstrijd 2 dagen later nog op primetime uitzenden van tape, tegenwoordig reiken de livestreams ver en wordt er in de tweede afzetmarkt van de NBA, China, live gestreamd in trein en auto gedurende de ochtendspits. 
 
Hoewel ‘Cablecutting’ op dit moment nog niet zoveel voorstelt, is dit volgens Silver toch zorgelijk. Op dit moment wordt er niet minder lineair gekeken naar de wedstrijden op het grote scherm, wat toch het primaire device blijft. Voor mobiele devices wordt speciale,snackable, content gemaakt, waarbij je vooral moet denken aan highlight shows van enkele minuten.
 
De bezetting van de NBA stadions is tegenwoordig 92% met gemiddeld zo’n 250 events per jaar. De ervaring in het stadion is de beste die je kunt hebben, maar er is maar 1 Jack Nicholson plek direct aan het veld. Om die ervaring toch in de huiskamer te brengen is al wel geexperimenteerd met VR, al gelooft Silver niet dat mensen de hele wedstrijd met een Oculus Rift op de bank gaan zitten. 
 
Gesprekspartner Brian Stelter vertelde enthousiast over een ander VR programma. Superstar LeBron James heeft een MTV Cribs achtig programma gemaakt waarbij de kijker een dag in het leven van de basketballer volgde, dus naast de sporter tijdens het sporten en op de shotgun positie tijdens een autorit met LeBron’s zoontje op de achterbank.
 
Ook binnen de NBA wordt gesproken over fantasy games en gokken op wedstrijden. In de staat Virginia is onlangs een wet aangenomen voor de regulering. Adam Silver ziet een grote toekomst voor fantasy games en gokken en binnen de overeenkomst met Turner die tot na 2025 ziet hij voldoende mogelijkheden om zaken te doen met andere partijen wat fantasy games en gambling betreft.
 
Marc Veuger is met zijn bedrijf Angry Bytes onderdeel van Dutch Media Innovators. Met DMI is hij bij SXSW interactive in Austin en doet verslag van de meest interessante lezingen voor de bezoekers van Spreekbuis.nl
 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*