Spijkers met Koppen bestaat 35 jaar

“Spijkers met Koppen”, het roemruchte satirische radioprogramma van Radio 2, viert zijn 35-jarige jubileum met een speciale uitzending vanuit de Stadsschouwburg in Groningen.

Sinds de eerste uitzending in 1988, heeft het programma, oorspronkelijk bedacht door Jack Spijkerman als opvolger van “In de Rooie Haan”, de Nederlandse radio met zijn unieke mix van actualiteit, cabaret en livemuziek verrijkt. Presentator Dolf Jansen, die in het tweede seizoen bij het programma betrokken raakte en er zijn eigen stempel op drukte, benadrukt de status van het programma als een ware institutie binnen het Nederlandse medialandschap. De formule, die wekelijks plaatsvindt tussen 12 en 14 uur, weet zowel harde inhoudelijke thema’s als luchtige onderdelen aan te snijden, wat het volgens Jansen een sterk en dynamisch karakter geeft. De ervaren presentator prijst de vaart en uiteenlopende onderdelen van het programma als sleutel tot zijn duurzame succes en populariteit. Het jubileum markeert niet alleen de levensduur van het programma, maar ook de impact en relevantie ervan in het Nederlandse radio- en cultuurlandschap.

10 Comments

 1. Mooi moment op het vanaf januari eindelijk eens van zender te wisselen. Radio 1 of Radio 5. Het past niet meer op Radio 2.

 2. Zitten hier zeker leden van radiofreak forum te posten ?

  Spijkers met Koppen is een verrijking i.p.v. een heppie de peppie show a la wat de commerciële zenders al doen. Laat Radio 2 nou dan toch eens voor 2 uur per week doen wat het moet doen, niet rete commercieel klinken.

  Kan Paul Rabbering daarna weer Disney’s Miley Cyrus en Toto draaien, deal ?

  • Nee niks deal. Het moet er gewoon vanaf. En zolang er nog steeds geen commerciële zenders is die het beter doet dan Radio 2 (en die doen ook niet alles goed zeker de laatste 2 jaar niet) heeft de zender nog steeds bestaansrecht. Het gros van de Radio 2 luisteraars zit gewoon niet te wachten op Spijkers met Koppen. Het past niet (meer) op deze zender en dan moet je er dus mee stoppen of het op een zender zetten waar het wel past. Die zender is Radio 1. Radio 5 zou ook nog kunnen.

 3. De eerste jubileumuitzending is op 7 oktober in de Stadsschouwburg in Groningen. Guus Meeuwis verzorgt tijdens deze uitzending de muziek. Op 14 oktober vindt de tweede uitzending plaats in Nijmegen in De Vereeniging. Tim Knol zal die uitzending optreden. De derde uitzending is op 21 oktober in het Paard van Troje in Den Haag en de laatste op 28 oktober in de Stadsschouwburg van Zwolle.

 4. Even lekker dat linkse feestje vieren en dan heel snel van de lineaire radio. Stop het maar lekker in een reguliere podcast. Politiek bedrijven via een omroep is niet meer van deze tijd en in een tijd als deze, vol polarisatie, zeker niet gewenst.

 5. Het is en blijft de zendtijd voor politieke partijen, maar dan elke week. De rooijen hebben bizar veel macht op de publieke radio, met alle belangrijke tijdslots.

 6. Spijkers met koppen, is een leuke afwisseling op de reguliere programmering en bij uitstek geschikt voor de zaterdagmiddag. Misschien moet die dominante en luidruchtige Dolf wel eens vervangen worden. Het is een prettige afwisseling van muziek, cabaret en interviews.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*