Smartphones zijn een belangrijk onderdeel van de groeiende elektronische afvalberg

“E-waste” verwijst naar verschillende elektronische producten die na gebruik worden weggegooid. Het is de snelst groeiende afvalstroom in de EU, waarvan minder dan 40% wordt gerecycled. De gevolgen van dit type afval zijn groot: elektronisch afval bevat schadelijke stoffen voor mens en milieu en zeldzame grondstoffen raken verloren. Gelukkig komt de Europese Unie met regelgeving om  e-waste te verminderen. Gedragsverandering is nodig, waarbij ook consumenten hun steentje kunnen bijdragen.

Elektronische apparaten en elektrische apparaten zijn onmisbaar in het moderne leven. Niemand kan bijvoorbeeld nog zonder een smartphone. Het afval dat ze produceren, vormt echter een belemmering voor de inspanningen van de EU om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

De circulaire economie is een kringloopeconomie, waarin zo min mogelijk afval ontstaat. De EU heeft al veel gedaan om de overgang naar een circulaire economie te vergemakkelijken en e-waste te verminderen, waaronder het makkelijk inleveren van oude of kapotte electronische devices, waaronder smartphonnes, in de inleverbakken die bij veel winkels en supermarkten staan. De recyclingmethoden verschillen in elke lidstaat.

Actieplan
In maart 2020 presenteerde de Europese Commissie een nieuw actieplan voor de circulaire economie, waarin het terugdringen van e-waste een van haar belangrijkste prioriteiten is. In het voorstel worden enkele urgente doelstellingen duidelijk aangegeven, zoals het “recht op reparatie”, het verbeteren van de algemene herbruikbaarheid van elektronica, de introductie van universele opladers en het creëren van een stimuleringssysteem om recycling van elektronica aan te moedigen.

Reparatie
Wanneer elektronica op stortplaatsen belandt, komen giftige stoffen zoals lood, kwik en cadmium in de bodem en het water terecht. Het elektronische afval -probleem is serieus: er wordt jaarlijks meer dan 48 miljoen ton e-waste gegenereerd.  Vele miljoenen telefoons komen dus op de schroothoop of illegaal op een e-waste afvalberg in Afrikaanse landen. Dat is hartstikke zonde, want je telefoon is van kostbaar materiaal gemaakt zoals goud, zilver, nikkel, koper en kobalt. Je telefoon weggooien is dus ook zeker niet bepaald duurzaam. Dus als je als (media)professional te maken hebt met schade aan je iPhone, Samsung, Sony of ander merk dan is deze vaak goed te repareren in een van de telefoonreparatiewinkels bij jou in de buurt. Consumenten kunnen door de nieuwe regelgeving nu gemakkelijker hun eigen telefoon repareren,  maar ervaren zelf dat bijvoorbeeld een Samsung reparatie uiterst complex is.. Zij gaan toch liever naar een professioneel telefoon reparatie bedrijf, zoals ThePhoneLab. Bovendien repareert ThePhoneLab in Alkmaar veelal binnen 30 minuten, waardoor je ook niet meer langdurig je telefoon kwijt bent. Daarbij is een telefoonreparatie veel goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe telefoon en ook duurzamer! Een win-win situatie dus.

Oplaadkabels
Consumenten kunnen dus wat doen, maar de Europese Unie helpt met verschillende  wet- en regelgevingen om het leven gemakkelijker te maken voor consumenten. Zo wordt de USB-C lader, een universele oplader voor alle smartphones en tablets. Voor consumenten zal dit een grote opluchting zijn, want iedereen kent de frustratie van al die verschillende oplaadkabels voor al je elektronische apparatuur, waaronder tablets, smartphones en digitale camera’s. De Europese Unie wil eindelijk een einde aan de wirwar van kabels maken. Dit zal grote invloed hebben om onze e-afval verder te verminderen. 

Het Europees Parlement is al ruim 10 jaar bezig om een gemeenschappelijke oplader te verplichten, waardoor we niet langer al die verschillende kabels nodig hebben. De Europese Commissie heeft de eerste jaren getracht om telecombedrijven via vrijwillig zover te krijgen, maar niet alle bedrijven wilden hiermee akkoord gaan, waardoor de EU uiteindelijk een wetsvoorstel heeft klaargestoomd voor één universele standaard voor telefoonopladers.

Door de universele USB-C oplaadkabels kunnen consumenten voor meerdere mobiele devices dezelfde kabel gebruiken. Tevens zal in de toekomst niet meer standaard een oplaadkabel bij nieuwe smartphones worden verkocht. Bij het kopen van een nieuwe iPhone krijgt de consument nu al geen oplaadkabel meer, aangezien velen er al een thuis hebben liggen. Ook hierdoor zal de elektronische afvalberg verminderen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*