Evert Bronkhorst: “Sky Radio kan niet als online only station overleven”


Per mediabedrijf kan er maximaal op drie landelijke commerciële FM-vergunningen geboden worden. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat deze week bekendgemaakt. Daarmee volgt het ministerie een advies van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) op. Door dit nieuwe beleid zal Talpa één van haar de landelijke FM-frequentie van één van haar radiozenders moeten opgeven. Binnen de media wordt gesproken dat Radio Veronica of Sky Radio haar FM-frequentie zullen kwijtraken.


Evert Bronkhorst (Strategy Director van Abovo Media) verwacht niet Talpa ‘cash cow’ Sky Radio zal opgeven. De zender heeft meer marktaandeel dan Radio Veronica, terwijl de kosten van de zender beperkt zijn, aangezien zij niet met presentatoren werken. Volgens Bronkhorst kan Sky Radio als ‘online only station’ ook niet overleven, aangezien het weinig toegevoegde waarde heeft tussen de vele dj-loze online zenders met soortgelijke muziek. Komende jaren blijft een FM-frequentie een belangrijke audiovorm voor bereik van stations.


Naar verwachting zal het aantal geclausuleerde kavels ook verminderen. Enkel de kavels voor Nederlandstalige muziek en Nieuwsvoorziening zullen overblijven. Bronkhorst verwacht dat BNR deze kavel zal kunnen behouden, aangezien hij twijfelt of DPG Media of Mediahuis hierop zullen bieden. Een nieuwsstation opzetten is duur en daardoor volgens hem minder interessant. Ook maakt hij zich zorgen om de pluriformiteit van het radiolandschap als er minder geclausuleerde kavels zijn.

10 Comments

 1. Ach Veronica is wel vaker “gestopt”.
  Uit eigen ervaring weet ik wel hoe het voelt als je radio werk niet meer kan of mag.

   • Als Veronica stopt, dan is de radiozender onder die naam definitief verleden tijd. Als die frequentie naar Q gaat maken die er Joe van. De naam zal teruggaan naar de stichting. Terugkeren in het publieke bestel als VOO zie ik ook niet gebeuren. Dat is simpelweg te lang geleden en wat gaat Veronica toevoegen aan het huidige omroepbestel? De conclusie is hard, maar Veronica als commerciële entiteit is nooit winstgevend geweest en is dus mislukt.

 2. Ik zou Radio 538 van de FM afhalen. Jongere luisteraar dan 10, Sky en Veronica dus luistert meer online. Of gewoon een nieuw BV’tje oprichten en dan formeel het probleem oplossen.

  • Met 100 Watt?
   Je hebt wat beslissingen gemist. Er zijn geen frequenties meer waarop met meer dan 100 Watt mag worden uitgezonden. Bovendien zijn alle masten die daarvoor geschikt waren al opgeblazen.

 3. Dat kan niet, Radio 538 is een belangrijke zender. Het zal dan Radio Veronica zijn die online moet overleven, als er weinig andere mogelijkheden zijn.

 4. Vanmiddag verscheen op ad.nl n artikeltje van Alexander van Eenennaam en Dennis Jansen over de fm-veiling. Ze sloten af met n lezerspoll met de vraag:

  Welke radiozender zou van jou mogen ‘sneuvelen’?

  Het is nu 23 uur en r zijn iets meer dan 3.100 stemmen uitgebracht.

  Welke station mag verdwijnen?

  35% Sky Radio
  23% Radio Veronica
  21% Radio 10 / Radio 538

  Geen schokkende cijfers waar je nu gelijk veel aan hebt, maar …

  Sky Radio blijft: Als u dat wilt, of niet …

  • Zinloze vraag. Radiostations hebben tegenwoordig een marktaandeel dat niet meer dan 15% is. Dus 85% luistert niet naar die zender.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*