SKO geeft inzicht in uitgesteld kijken

Het kijkgedrag is in ontwikkeling. De Nederlandse kijker komt verder los van het lineaire schema en kijkt vaker programma’s wanneer het hen uitkomt.

SKO heeft een brochure gepubliceerd die inzicht geeft in een van de belangrijkste vormen van on demand kijken: het uitgesteld kijken van TV-programma’s. De belangrijkste conclusies zijn dat het aandeel uitgesteld kijken in 10 jaar is vervijfvoudigd en dat uitgesteld kijken veelal gebeurt op de dag van uitzending zelf. Nog altijd bestaat ongeveer tweederde van het kijkgedrag uit lineair kijken, oftewel wanneer het kijkmoment gelijk is aan het uitzendmoment.


In de brochure geeft SKO inzicht in al het uitgesteld kijken via het TV-scherm in de afgelopen 10 jaar. 

• 15,9% van de zendercontent op het grote scherm wordt uitgesteld gekeken, dit zijn 26 minuten per persoon per dag in het eerste halfjaar van 2021.

• Het aandeel uitgesteld kijken is in 10 jaar vervijfvoudigd. In 2011 was het aandeel UGK nog 2,9% van de totale kijktijd (5 minuten).

• Nog altijd bestaat ongeveer tweederde van het kijkgedrag uit live oftewel lineair kijken; wanneer het kijkmoment gelijk is aan het uitzendmoment.

• De groei in uitgesteld kijken is zichtbaar bij alle zendergroepen. Het aandeel uitgesteld gekeken content is met gemiddeld 20% het hoogst binnen de zendergroep Talpa, gevolgd door de zendergroep RTL (15,9%) en NPO (14,6%).

• Uitgesteld kijken gebeurt veelal op de dag van uitzending (dag 0). In het eerste halfjaar 2021 betreft het aandeel UGK op dag van uitzending 60,2% van de totale uitgestelde kijktijd.

• Tweederde van al het uitgesteld kijkgedrag op de uitzenddag valt binnen een uur na uitzendmoment.

•Ruim eenderde (35%) vindt in 2020 plaats binnen de eerste 15 minuten.De genre’s fictie en amusement worden relatief het meest uitgesteld bekeken.Het UGK-aandeel is in het eerste halfjaar 2021 hoger onder vrouwen (17,0%) dan mannen (14,9%).

• Voor de doelgroep 50-64-jarigen is de uitgestelde kijktijd het hardst gegroeid.

De pdf van de brochure van SKO met alle resultaten en grafieken vind je hier

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*