Skip Voogd (88) overleden

Muziek journalist en radiomaker Skip Voogd is overleden. Hij was 88 jaar. Voogd begon zijn loopbaan in het onderwijs, maar leverde toen al bijdragen aan tijdschriften op muziekgebied, zoals Tuney Tunes, waarvan hij in 1955 redacteur werd.

Vanaf het radioseizoen 1958-1959 presenteerde Skip Voogd met Netty Rosenfeld voor de VARA het radioprogramma Muziek Kiosk, met nieuws en actualiteiten uit de wereld van de lichte muziek. De AVRO, onder de indruk van zijn brede muziekkennis, vroeg hem het programma Swing Expres samen te stellen en te presenteren, samen met Roel Balten. Voor dezelfde omroep maakte de in 1933 in Den Haag geboren Voogd een nieuw tienerprogramma, Tussen Tien+ en Twintig -, met Jos Brink. Daarmee ging hij de concurrentie aan met VARA’s Tijd voor Teenagers van Herman Stok en Co de Kloet.

Op Voogds advies liet Paul Acket Jos Brink in 1964 het allereerste concert van The Rolling Stones in Europa presenteren in het Kurhaus te Scheveningen. Het optreden van The Stones, met André van Duin en The Foury’s in het voorprogramma, duurde nog geen kwartier. Het publiek brak de zaal af, de schade was enorm.

Skip Voogd werkte verder vele jaren voor de NCRV, waar hij in 1995 met pensioen ging. Kort voor zijn overlijden had hij een interview met muziekhistoricus Cees Mentink, dat deze maand verschijnt in Aether, kwartaalblad over de geschiedenis van de omroep en de fonografie.

10 Comments

 1. Ben enorm geschrokken van dit bericht. Ik volgde hem in 1964 op als redakteur bij Muziek Expres
  Later heel close met hem samen gewerkt. Hij als muzieksamensteller/deejay bij de NCRV en ik als hoofd Promotie bij platenmaatschappij CNR Records.
  Zijn muzikale kennis en vakmanschap was ongekend groot. Dat bleek onder meer uit het grote journalistieke oeuvre dat hij heeft nagelaten.
  Daar komt bij dat hij een bijzonder aimabel mens was.
  Dat hij moge rusten in vrede.

 2. Inderdaad wat een schrik. Achter de schermen deed hij halverweg de jaren 60 ook nog dingen voor Veronica.
  Mooie omfloerste stem en veel vakkennis.
  Er is een aardig mens heen gegaan.

 3. In 1960 werd ik geïnterviewd door Skip voor het blad Tuney Tunes. Mijn eerste kennismaking met, wat ik later begreep, een aimabel mens.
  Ik heb hem niet zo heel vaak ontmoet maar die keren staan me nog helder voor ogen. Een belangrijk radio man toentertijd bij de NCRV. Mijn vrouw, Els Mastenbroek, kende hem veel beter dan ik. Zij heeft zelfs diverse malen voor hem en zijn partner Henk gekookt. Het nieuws van zijn overlijden heeft haar zeer aangegrepen. We hebben het vandaag diverse keren over Skip gehad. Mooie herinneringen.

  Peter Koelewijn

 4. Skip we hebben mooie tijden gehad geritsel….gegeten… gelachen bedankt voor alles.
  Alle mooie recensies op de serie
  Gold van EMI.
  Doe ze daar boven maar de groeten.
  Oud plugger de asperge koning.
  Wally Rijks

 5. Lieve Henk, wij hebben ‘n traantje moeten laten toen we vernamen dat jouw grote Lief je is ontvallen.
  Wij wensen jou en al jullie dierbaren veel sterkte voor nu en de komende tijd.🙋‍♀️🙋‍♂️Dick & Marijke

 6. Het is weinigen gegeven dat, wanneer zij beroemd zijn en zich onderscheiden in vakkennis, ook zo lief, vriendelijk , gastvrij, en oprecht ge-interesseerd zijn als Skip was. Hij was ’n fijn en warm mens . Vanaf 1968 mocht ik jou kennen, dankjewel Skip en rust zacht .

 7. Skip leeft voort in mijn hart. Samen met Bob Bernards (†) beleefden wij, in het begin (1970) als Bovema-pluggers, niet veel later al -tot aan dit onafwendbare moment van afscheid- als goede vrienden, heel veel plezierige momenten bij Skip en Henk thuis. Wat een vakman op het gebied van Swing en Jazz, wat een heerlijk Persoon als mens.

 8. Heel fijn dat ik hem gekend heb. In de jaren 70 was ik bijna zijn buurman in Naarden en ging vaak uit eten met hem. Hij leerde mij met mes en vork eten, zei hij altijd. Dat is een beetje waar! We zijn elkaar later weer tegengekomen, hij in de rol van samensteller, ik als plugger. Hij was erg makkelijk te benaderen. een zeer redelijk mens. We zijn lang bevriend geweest tot ik naar de Achterhoek vertrok. Toen nog veel contact per telefoon. 2 weken voor zijn dood hem voor het laatst gesproken. Schrok erg van zijn benauwdheid. Een fijn mens is heengegaan. Beste Skip, rust maar uit nu…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*