Shula Rijxman zet deur open voor initiatiefnemers petitie ‘Red onze Publieke Omroep’

Spreekbuis.nl publiceerde afgelopen week de petitie ‘Red onze Publieke Omroep’.

Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO, reageert hierop door de deur open te zetten in de hoop op directe dialoog met de omroepmedewerkers die zich grote zorgen maken over de plannen voor en de huidige koers van de NPO.

Shula Rijxman: “Wij zijn blij dat de ondertekenaars van de petitie onze ambitie om online veel meer te doen, met ons delen. De ondertekenaars van de petitie zijn altijd welkom voor een gesprek hierover. De deur staat open. In een wereld waar megabedrijven als Facebook de dienst uit maken is een onafhankelijk publiek platform belangrijker dan ooit. De publieke omroep gelooft in de kracht van een, sterk, onafhankelijk en gezamenlijk eigen online platform waarin we mensen op basis van publieke doelen kunnen doorverwijzen binnen ons aanbod. We kijken nu met de omroepen hoe we dat nog veel meer kunnen doen. Hoe kunnen we onze content op een herkenbare manier plaatsen op platforms als YouTube en Facebook? Hoe verleiden we mensen daarvandaan naar ons eigen platform? Wij moeten ons daarbij wel aan de wet houden. Dat betekent bijvoorbeeld dat we commerciele partijen niet in staat mogen stellen om winst te maken met publieke content die met belastinggeld is gemaakt.”

Ook BNN-VARA directeur Gerard Timmer reageerde op verzoek van Spreekbuis.nl

“Het is geen geheim dat omroepen het digitale keurslijf van o.a. de NPO vinden knellen. Niet vanuit de beoogde reflex uit het verleden, dat NPO en omroepen het in Hilversum nooit met elkaar eens kunnen worden. Maar vanuit oprechte zorg over het bereik en impact van onze publieke content en daarmee het draagvlak voor de publieke omroep als geheel. Overigens altijd met de gevoelde zorg en verantwoordelijkheid voor een sterk eigen digitaal platform. Het initiatief van de online petitie onderstreept die zorg. Maar is niet vanuit omroepen geïnitieerd. Het lijkt mij constructiever dat we die zorg in beginsel met de NPO bespreken.”

Lennart van der Meulen (algemeen directeur VPRO) zegt in een reactie: “Ik deel de opvatting van Gerard Timmer.”

De omroepdirecteuren van WNL, Omroep Max, NTR en KRO-NCRV – door Spreekbuis.nl ook om een reactie gevraagd – hebben nog niet gereageerd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*