Shula Rijxman: ‘Het publieke bestel moet dicht’

In een afscheidsinterview in Trouw meldt de NPO-baas dat het telkens toevoegen van nieuwe omroepen geen oplossing. “Er zijn te veel partijen, het publieke bestel moet dicht.”

Rijxman: “In alle eerlijkheid: ik ben blij met de komst van omroep Zwart, omdat wij er kennelijk niet in zijn geslaagd die doelgroep voldoende te bereiken. Maar eigenlijk vind ik dat we de vraagstukken waar zij voor staan met elkaar moeten kunnen oplossen. We moeten het zo inrichten dat we daar geen extra organisaties meer voor nodig hebben.”

“De NPO gaat over het geld, maar niet over de inhoud. Dat is aan de omroepen.”, maar Rijxman wil wel dat er consequenties worden verbonden aan omroepen die niet voldoende aan diversiteit doen.

De komst van omroep Ongehoord Nederland vindt Rijxman moeilijker te verklaren. Ze vertelt in het Trouw-interview dat de onderhandelingen stroef zijn verlopen. “Ongehoord is vrij om plannen in te dienen die passen binnen de programmering van de NPO-zenders. Als ON wil argumenteren dat ze worden geboycot door de NPO, dan is dat maar zo.. Stel je voor dat ik morgen een nieuwe omroep begin en ik zeg: ‘Het achtuurjournaal moet weg, ik wil daar zitten’. Ja, dan word ik ook vast geboycot, als je het zo wil noemen. Wij verdelen de zendtijd en die is schaars, want er zijn veel ideeën.”

Inmiddels is er wel overeenstemming bereikt over een middagprogramma dat ON twee dagen per week vanaf het voorjaar van 2022 mag gaan maken voor NPO 1.

Lees verder op Trouw.nl

9 Comments

 1. Ze kan mooi vertellen dat niet de NPO, maar de omroepen over de inhoud gaan, maar als de omroepen geen budget en zendtijd krijgt dan ben je als NPO wel degelijk met de inhoud bezig.

 2. In tien jaar tijd heeft Shula van de omroepverenigingen manke marionetten gemaakt. Met de komst van ON en Omroep Zwart zal de zal NPO alleen nog harder gaan roepen dat zij meer macht over het bestel moeten krijgen. Grote kans dat Shula er ook nog een koninklijk lintje voor krijgt..

  • > Grote kans dat Shula er ook nog een koninklijk lintje voor krijgt..

   Was dit toeval of was je al dat Shula een lintje zou krijgen? Indien het een gok was vind ik het bijzonder knap.

   • Nee wist ik niet van te voren, maar lintjes zijn doorgaans goed te voorspellen. Vooral bij mensen die afscheid nemen of een jubileum vieren. Even afwachten hoelang ze het lintje mag houden, want er gaan in Hilversum veel geruchten rond om Shula Rijxman. Uiteraard komen deze pas bovendrijven als ze weg is, want vrijwel niemand durft nu al hun mond te openen om niet hun positie binnen het omroepbestel in gevaar te laten konen…

 3. Wellicht moet het niet dicht, maar moet het verder open, bovenkant open voor nieuwe zendgemachtigden, onderkant open voor zendgemachtigden die er in de samenleving niet meer toe doen en verdwijnen.

  • Ja wellicht nog meer open zetten, want er zijn genoeg (non-profit) organisaties die waardevolle content kunnen maken. Nu moet alles in een soort omroepvereniging geperst worden, terwijl tegenwoordig veel andere organisaties ook hoogwaardige content kunnen maken.

 4. De publieke omroep moet vooral betrouwbare informatie en diepzinnige documentaires uitzenden. Ik vind ON dan ook een schandvlek op het publieke bestel. Amusement kan het best worden over gelaten aan commerciële partijen.

  • En weer geen reactie van Knarskens nu niet over t middagprogramma dat ON straks twee maal per week kan/mag maken en ook geen commentaar dat ie dus hierover met de NPO overeenstemming heeft bereikt en kennelijk geen jurische strijd aangaat.

   Knarskens vertelt liever geen waarheden en kondigt straks eerder aan dat je van corona kan genezen als je de stem hoort van Jomanda op de radio en die als speciaal medium van ON op zondagavond een uurtje live vanuit Canada haar stem laat uitstralen door de ether en de zieke luisteraar zich bij de speaker thuis gratis kan laten instralen.

   GESUND …. ha ha tsjoe …. HEID!

   DJ

   (gisteren de griepprik gehad en loop nu al de hele dag te snotteren, zal Thierry toch gelijk hebben …?)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*