RTV Arnhem: van lelijk eendje tot serieus mediabedrijf

Grote stappen zetten. Samenwerken, zodat de redactie van RTV Arnhem dankzij de hulp van versterkingsprojecten voor de lokale journalistiek uitgroeit tot een volwaardige stadsredactie die de lokale verslaggeving in de stad Arnhem in alle facetten uitvoert. Dat is het doel en de ambitie van zowel Omroep Gelderland als RTV Arnhem. “Wij willen samenwerken en verder bouwen.”

Bij zijn aanstelling twee jaar geleden waren er ‘meer lijken dan kasten’, grapt Eelco Walraven, hoofdredacteur van RTV Arnhem. “Daar moest verandering in komen. Arnhem heeft als zestiende stad van Nederland recht op een goede lokale organisatie en er is geen mooiere plek om jonge mensen mediawijs te maken dan bij een lokale omroep. Dus zijn we het gesprek aangegaan met Guus van Kleef, directeur van Omroep Gelderland, om te kijken naar de mogelijkheden om elkaar te versterken.”

Volwaardige redactie
Inmiddels zijn er bijna twee jaar verstreken en zijn er geen lijken meer te vinden, volgens Walraven. “Sterker nog, we hebben ons ontwikkeld van lelijk eendje in deze buurt tot voortrekker van de streekvorming. Vanaf 20 november vormen we samen met de omroepen in Zevenaar, Westervoort, Duiven en Doesburg, RTV Connect. Ook hebben we nu een volwaardige redactie met Huibert Veth, de regioverslaggever Arnhem van Omroep Gelderland, twee NOS-verslaggevers uit dat versterkingsproject, Sylvia Willems van Omroep Gelderland die twee dagen per week de boel hier met mij aanstuurt, een nieuwe communityredacteur van Omroep Gelderland, een junior-redacteur die een contract van 32 uur heeft en verder iemand die ons helpt met de technische processen en tussen de 4 en 8 stagiaires van media-opleidingen.”

Enthousiaste groep
Huibert Veth werkte eerst als vrijwilliger bij de lokale omroep in zijn woonplaats Arnhem, terwijl hij als wiskundeleraar voor de klas stond. Drie jaar geleden ging hij bij Omroep Gelderland aan de slag als politiek redacteur en werkte op de online redactie. “Toen kreeg ik de kans om als regioverslaggever hier bij RTV Arnhem aan de slag te gaan en daar was ik meteen enthousiast over. Een nieuwe stap voor mij in de journalistiek en een kans om je eigen onderwerpen in je eigen stad wat breder te trekken. De online verhalen die ik maak zijn eigenlijk voor beide omroepen en ik maak ook items voor de tv-uitzending van Omroep Gelderland. Het bevalt heel goed. We zijn nu met een groep enthousiaste mensen hier iets moois aan het neerzetten.”

“Een kans om je eigen onderwerpen in je eigen stad wat breder te trekken. De online verhalen die ik maak zijn eigenlijk voor beide omroepen en ik maak ook items voor de tv-uitzending van Omroep Gelderland.”

Oren en ogen in de stad
Vanuit Omroep Gelderland werkt Sylvia Willems twee dagen per week als eindredacteur bij de lokale omroep. “Ik ben heel enthousiast. We zitten hier op de redactie met een mix van jong en oud en willen allemaal van elkaar leren. Ik als 53-jarige leer ook enorm veel van bijvoorbeeld onze stagiaires. Ze zien het nieuws met hun frisse blik op de media. Ze kijken bij wijze van spreken nooit naar het NOS 20 Uur Journaal maar weten alles via NOS op 3 of Instagram en zijn superhandig met social media.” Samen met het team bedenkt Willems de onderwerpen en kiest ze invalshoeken voor bij de verhalen. “Dat is vooral mijn rol, aansturen, sparren en samen de verhalen bepalen. Het is fijn dat we nu meer oren en ogen in de stad hebben.”

Serieus mediabedrijf
Willems heeft de doelen voor de komende tijd goed voor ogen. “Wij willen samenwerken en verder bouwen. Nog meer nieuws maken in alle hoeken en gaten van Arnhem en omstreken. Zorgen dat betrouwbare informatie in alle huiskamers terecht komt. De naamsbekendheid vergroten. Zorgen dat het netwerk uitgebreid wordt en dat mensen ons ook weten te vinden en denken: ‘hee dat RTV Arnhem is een serieus mediabedrijf, daar wil ik ook iets voor het voetlicht brengen’. “De samenwerking met Omroep Gelderland verloopt wat ons betreft heel prettig”, zegt hoofdredacteur Eelco Walraven. “De leiding van Omroep Gelderland werkt er hard aan en probeert iedereen mee te krijgen, maar je moet als lokale omroep zelf ook goed zorgen dat je constant op het netvlies blijft. Bij ons zijn de lijntjes gelukkig heel kort en hopelijk krijgen we de kans om deze samenwerking verder uit te bouwen.

“Nog meer nieuws maken in alle hoeken en gaten van Arnhem en omstreken. Zorgen dat betrouwbare informatie in alle huiskamers terecht komt.”

Jonge journalisten behouden
Sandrina Hadderingh, hoofdredacteur van Omroep Gelderland, gelooft ook erg in de samenwerking en hoopt op een vervolg. “Ik hoop dat we de tijd krijgen om dit verder uit te breiden. Het resultaat van de samenwerking zie je nu al dagelijks terug in de verhalen die we maken. Daarnaast zou ik heel graag zien dat we de jonge journalisten die we nu hebben opgeleid kunnen behouden. Het zou zonde zijn om na een jaar te zeggen: ‘journalisten bedankt, dit was het dan’.” Huibert Veth is het daarmee eens. “Je wilt een goede bestendige lokale omroep opbouwen. Het zou wel frustrerend zijn als iedereen na een jaar weer weg is. Mijn ambitie is om zo goed mogelijk verslag te doen van allerlei zaken die spelen in Arnhem, maar dat kan ik niet in mijn eentje. Als je een club goede mensen om je heen hebt, kan je veel meer neerzetten.”

“Het resultaat van de samenwerking zie je nu al dagelijks terug in de verhalen die we maken. Daarnaast zou ik heel graag zien dat we de jonge journalisten die we nu hebben opgeleid kunnen behouden.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*