RTL straks ook in radio en print

Naast tv zullen 70% van de radio, print, digitaal en e-commerce activiteiten van Talpa  onder RTL gaan vallen, waaronder LINDA, 538, Radio Veronica, Sky Radio, Vakantieveilingen en Radio 10. De fusie zal wel eerst goedgekeurd dienen te worden door het ACM. 

Eerder vandaag meldde het Vlaamse dagblad De Tijd dat DPG Media en Ziggo interesse hadden in RTlL Nederland. Door de aanstaande fusie is er echter een groter mediaconcern ontstaan waardoor het af te vragen is of er nog interesse is bij deze partijen. Naast de eventuele interesse is de kans geringer of ACM een overname tussen megaconcerns zal toestaan.

De Nederlandse RTL tak was in het verleden ook reeds actief op het gebied van radio. Op 1 mei 1991 startte de televisiezender RTL 4de radiozender RTL 4 Radio. Dit was een non stop kabel en satellietradiostation, officieel uitgezonden vanuit Luxemburg aangezien Nederlandse uitzendlicenties nog verboden waren. De zender sloeg niet aan bij de luisteraars, waarna het format werd gewijzigd en de naam in 1993 korte tijd werd omgedoopt in RTL Rock Radio. De naam veranderde in 1993 opnieuw: Happy RTL werd de nieuwe naam. Ten tijde van Happy RTL werd iedere zaterdag de Nederlandse Top 40 uitgezonden, gepresenteerd door Bart van Leeuwen. Jan de Hoop presenteert het programnma Koffiekringen. In hetzelfde jaar verliest de zender echter de etherfrequentie en is alleen nog maar via de kabel te horen.

Vanaf 8 augustus 1994 werd nogmaals de naam RTL Rock Radio gevoerd, maar het classic-rock station leidde een marginaal bestaan als kabelzender. Bij het samengaan van RTL en Veronica op 8 december 1994 in wat de Holland Media Groep zou gaan heten, werd dit station leeggehaald. Bij Veronica leefde namelijk de wens om een alternatief station te beginnen, opgezet door initiatiefnemers Rob Stenders en Jan Hoogesteijn. Dit werd Kink FM, waarvan de eerste uitzending begon op het RTL-kabelkanaal op 1 oktober 1995.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*