Robbert Meeder (NPO Radio 1 Tourcafé): ‘Wát een magie heeft dit programma’

In Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum opent zaterdag het NPO Radio 1 Tourcafé. Tot en met de finish in Parijs kunnen wielrenliefhebbers de uitzendingen van het iconische programma ’Radio Tour de France’ bijwonen. Een idee van presentator Robbert Meeder.

Toen hij een paar dagen geleden Beeld en Geluid binnenstapte, kreeg hij kippenvel. ,,Ik werd even stil toen ik die camper zag staan. Onwerkelijk. Iets wat vorig jaar alleen nog maar een wild idee was en dat ik voorzichtig in de week had gelegd bij mijn leidinggevenden gaat gewoon gebeuren.”

Meeder (60) die met Gert van ’t Hof Radio Tour de France presenteert, reisde vorig jaar voor de laatste etappe-uitzending af naar Parijs. ,,De Nederlanders deden het zo goed met Dumoulin en Kruijswijk, dat het de NOS goed leek om letterlijk aan de finish de uitzending te maken. We zaten op een grasveldje aan een tafeltje achter een rood-wit lintje. Nederlanders zagen het logo van Radio Tour de France en liepen dwars door het lint naar ons toe. ’Kijk nou Gert, ze maken foto’s van een tafeltje met twee microfoons.’ Wát een magie heeft dit programma, realiseerde ik me toen.”

Camper

In zijn vakantie ontstond het plan om elk jaar zo’n uitzending met publiek te maken. ,,Om de tour met luisteraars uit te zwaaien. Misschien kunnen we het dan iets langer doen dan een dag.” Zijn bazen waren direct enthousiast en wilden vol gas drie weken met publiek. ,,Dat was iets te ambitieus, het is een week geworden.”

In de hal van Beeld en Geluid, waar ook ieder jaar het drukbezochte Top 2000 Cafe staat, is afgelopen week het NPO Radio 1 Tourcafe opgebouwd. Meeters droom om een camper van 12 meter doormidden te zagen en daar de radiostudio in te plaatsen is uitgevoerd. De camper is van bordkarton, een echte werd te kostbaar. Er staan een paar lange picknicktafels met rood wit geblokte kleden, parasols versierd met wijnranken. ,,Een gezellig vakantiesfeertje, precies zoals ik het voor me zag. De locatie is ideaal omdat hier op het Mediapark alle technische verbindingen al liggen.”

Meeder en Van ’t Hof presenteren de uitzendingen komende week vanuit een soort Glazen Huis met grote gele luifel. ,,Of ik zenuwachtig word als mensen straks hun neus tegen de ruit drukken? Nee hoor”, zegt Meeder die nog elke dag ’flabbergasted’ is dat hij zo’n magisch radioprogramma mag presenteren. ,,De eerste keer dat mijn naam in de tune uitgesproken werd, dacht ik: dit klopt niet. Het wordt nooit normaal.”

Wie een uitzending in de laatste koersweek wil bijwonen moet zich via de website van NPO Radio 1 aanmelden. Het omroepmuseum laat nostalgische tourbeelden zien en bezoekers kunnen stukjes uit de tour fietsen. Maandagavond 22 juli, tijdens de rustdag, presenteert Mart Smeets een live-talkshow in Beeld en Geluid over de Tour de France. Met onder anderen Rob Harmeling en Erwin Nijboer. Zaterdag tijdens de eerste live-uitzending treden de Amazing Stroopwafels op met het nummer Oude Maasweg, een typisch Tournummer.

De uitzendingen zijn van 20 tot en met 27 juli bij te wonen van 14.00 tot 18.30 uur. Beeld en Geluid start dagelijks om 10.00 uur met allerlei wieleractiviteiten. Wie in wielerkleding komt krijgt 25 procent korting op de entreeprijs van het omroepmuseum.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*