RNW Media (Wereldomroep) vertrekt uit Hilversum


De afgelopen jaren heeft de Mediastad vooral mediabedrijven naar zich toe weten te trekken, maar nu verlaat ėėn van de oudste mediaorganisaties Hilversum. RNW Media, voorheen bekend als De Wereldomroep, vertrekt dit najaar naar Haarlem. Dat meldt dagblad De Gooi en Eemlander vandaag.

Radio Nederland Wereldomroep (Radio Netherlands Worldwide) was van 1947 tot 2012 de internationale publieke omroep van Nederland. Op 1 januari 2013 werd RNW Media opgericht, het is de eigentijdse opvolger van de Wereldomroep. 

Op 24 juni 2011 maakte het kabinet-Rutte I bekend dat Radio Nederland Wereldomroep drastisch moest gaan bezuinigen. In augustus 2012 werd de wettelijke taak als omroeporganisatie in de Mediawet beëindigd.

In 2013 werd het Ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk voor de organisatie en ging het budget omlaag van 46 naar 14 miljoen euro per jaar. Het relay-zendstation van Bonaire werd gesloten en gesloopt. Dat van Madagaskar werd overgenomen door Malagasy Global Business (MGLOB), dat zendtijd verhuurt aan onder andere NHK Radio Japan, BBC World Service, Deutsche Welle, Radio Vatican, Adventist World Radio en Free Press Unlimited. De satellietzender BVN TV werd overgedragen aan partner NTR/NPO. Van de drie kerntaken van de Wereldomroep werden er twee geschrapt. De uitzendingen verdwenen en men richt zich als RNW Media uitsluitend via internet op landen waar geen persvrijheid is. Door de  bezuinigingen verloor de organisatie zo,’n  300 arbeidsplaatsen en bleven er een tiental medewerkers over, De Nederlandstalige programmering eindigde na een rechtstreekse marathonuitzending van 24 uur op 10 en 11 mei. Na een verbouwing is de fusie-omroep AVROTROS in het voormalige gebouw en de studio’s van de Wereldomroep getrokken en ging RNW naar een bijgebouw op datzelfde terrein.

Begin dit jaar verkocht RNW Media reeds al haar vastgoed, aangezien dit niet tot haar kerntaken behoorde. Nu kiest de organisatie ervoor om  binnenkort naar Haarlem te verhuizen.

10 Comments

    • Kan me dat goed voorstellen, vooral als je ziel en zaligheid bij de radio ligt zoals ik De radiozenders/omroepen behoren in Hilversum te blijven. Hilversum is de radiostad waar het hoort te gebeuren! Ben dan geen Hilversummer, maar heb daar dierbare herinneringen Wat vond ik het prachtig toen ik in mn tienertijd die excursies bij de grote omroep verenigingen mee mocht maken , en later regelmatig in die oude studiogebouwen kwam toen er nog live radio uitzendingen uitgezonden werden met artiesten die begeleid werden met groot orkest mooie tijd was dat ! Helaas wat overblijft zijn de gebouwen waar het vroeger allemaal gebeurden, zoals de AVRO VARA NCRV . Van de KRO is niets meer over las ik alleen de voorgevel is blijven staan Maar als ik langs de gebouwen rij ,dan denk ik met weemoed aan de gloriedagen in de jaren waar veel mooie radioprogramma`s kwamen

  1. Een wereld omroep is toch een achterhaalde concept toch?
    Wie in bijvoorbeeld Guam heeft belang bij Nederlands Nieuws???
    Internet heeft de toekomst en is bijna overal bereikbaar en daar mede nieuws garing ook.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*