RKK brengt heropleving van kloosterleven op TV

Er zijn steeds minder monniken maar in onze snelle maatschappij spreekt hun leven zeer tot de verbeelding: wachtlijsten voor retraites, florerende kloosterwinkeltjes, fotograferende passanten, goed verkopende boeken en dvd’s met een kloosterling in de hoofdrol.  Wat zoeken buitenstaanders er toch en wat vinden ze er? In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Katholiek Nederland TV het antwoord op deze vragen.

Een cameraploeg filmde enkele dagen in en nabij  twee monumentale kloosters. De Sint Benedictus-abdij onder Valkenswaard, beter bekend als de Achelse kluis  én de Adelbert-abdij in Egmond-Binnen. Vooral in het weekend komen er veel mensen op af. Niet altijd gaat het om spirituele verdieping. Zo is het trappistenbier van de Achelse Kluis populair. Het merk ‘Achel’ wordt geschonken in een aanpalende brasserie en er is ook een kleine supermarkt. Het monnikenleven zelf blijft verborgen. De kloosterlingen komen nooit buiten en laten al helemaal geen bezoekers toe.

In Egmond is dat anders. Daar kunnen gasten sinds jaar en dag meeleven met de monniken. De stilte werkt als een medicijn en is vaak het begin van nieuwe inzichten en diepe verbondenheid met de Schepper en de Schepping. De Benedictijnen doen in Egmond ook zaken. Veel mensen komen af op het winkeltje, de kaarsenmakerij en het keramiek atelier.

De zomer van de Paus
In het tweede gedeelte van de uitzending verschuift de aandacht naar Rome. Hoe heeft de paus de zomer doorgebracht? Met onder meer een verslag van zijn reis naar Zuid-Korea en zijn uitgesproken bezorgdheid over alle brandhaarden in de wereld. Franciscus: “Het lijkt soms alsof de derde wereld oorlog al is uitgebroken.”

Natuurlijk is er ook aandacht voor binnenkerkelijke hete hangijzers. In de maand oktober komen honderden bisschoppen bij elkaar voor een kerkvergadering, een synode, over het gezin. Ze zullen heikele kwesties niet uit de weg gaan. Hoe dient de kerk om te gaan met gescheiden mensen die hertrouwd zijn? Gaat er iets veranderen aan de manier waarop het instituut tegen alternatieve relaties aan kijkt? De synode kan rekenen op wereldwijde belangstelling omdat onder paus Franciscus belangrijke hervormingen niet worden uitgesloten.

Uitzending:
RKK Katholiek Nederland TV: Is het kloosterleven in trek?, dinsdag 7 oktober om 16.30 uur bij RKK op NPO 2.

Presentatie: mediapriester Roderick Vonhogen.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*