Rik van de Westelaken en Nicolette van Dam zoeken sterkste accent van Nederland

Rik van de Westelaken en Nicolette van Dam presenteren op 19 mei voor de NTR de NPO1-liveshow Sprekend Nederland. De liveshow staat geheel in het teken van Nederlandse accenten, dialecten en de daaraan verbonden vooroordelen.

Aan de hand van experimenten, spelletjes en wetenschap gaan Rik en Nicolette op zoek naar ‘het sterkste accent van Nederland’. En dat doen ze natuurlijk vanuit de stad waar volgens de overlevering het beste Nederlands wordt gesproken: Haarlem. 

Vooroordelen te lijf
Tijdens de show verdedigen BN’ers in een rol van ‘accentambassadeurs’ de eer van hun regio of groep. Zo voeren onder anderen Erik Dijkstra (Twente), Roxeanne Hazes (Amsterdam), Patricia Paay (Rotterdam), Rintje Ritsma (Friesland) en Quintis Ristie (Suriname) hun achterban aan in spelronden die hun accentkennis en dialectvaardigheden testen. Ze gaan daarbij vooroordelen over accenten te lijf. En dat zijn er nogal wat. Zo laten de wetenschappers van Sprekend Nederland zien dat mensen beneden de rivieren vanwege hun accent gezelliger, maar ook dommer worden gevonden dan hun noorderburen. En dat mensen uit de Randstad gemiddeld tien centimeter groter klinken dan Nederlanders uit de provincie.

Samenwerking met de wetenschap
De NPO1-show is het nieuwste hoofdstuk in een langer lopend project geïnitieerd door de NTR, waarin de omroep samen met grote wetenschappelijke instellingen een blauwdruk maakt van het gesproken Nederlands. Dit doen ze door middel van de Sprekend Nederland-app, die de NTR afgelopen december heeft gelanceerd. De wetenschappers gebruiken de verzamelde accenten en dialecten bij hun onderzoek.

Sterkste accent
Verdwijnen accenten, of is de diversiteit aan tongvallen nog springlevend? Komen er nieuwe accenten bij? En welke accenten klinken het meest betrouwbaar, intelligent of aantrekkelijk? Rik en Nicolette gaan met behulp van de wetenschap op zoek naar antwoorden en loven de titel ‘sterkste accent van Nederland’ uit.

Uitzending: Sprekend Nederland, donderdag 19 mei, 21.25-22.55 uur  op NPO1
​Herhaling: zaterdag 21 mei, 13.15-14.45 uur op NPO1

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*