Rick van Velthuysen: ‘Prikkelend radiomaken voor Powned; dat past mij wel’

Deze week werd officieel bekend dat Rick van Velthuysen een comeback maakt op de landelijke FM-radio. Vanaf januari 2019 start hij in de nachtelijke uren van NPO Radio 2. Spreekbuis.nl sprak hem over zijn nieuwe carrière bij Powned.

Wat voor een programma ga je maken?
Altijd lastig om zo’n vraag te beantwoorden, want in 035 word je als radiomaker te vaak gezien als een one-trick pony en is dat uiteindelijk hetgeen waar men je dan nog van kent, of om afrekent. Dan kan ik nu wel hardop stellen dat ik net zo makkelijk een programma op Radio 538, als de dag erop voor Radio 1 kan maken, maar je wordt in mijn vak altijd herinnerd aan je laatste radiokunstje, dus als ik nu zou antwoorden wat ik straks in de nacht op Radio 2 ga presenteren, dan is dit een antwoord op één van de facetten van het radiomaken dat ik ook bewezen goed beheers.

’s Nachts vind ik het contact met de luisteraar onbetaalbaar, omdat iedereen in de nachtelijke uren radio wil luisteren om vermaakt te worden, of om de nachtdienst en/of de eenzaamheid door te komen. Op 1 januari ga ik gewoon met een stapel leuke liedjes zitten en ik zal dan pretentieloos, al inventariserend het programma als een kleurplaat voor volwassenen met verrassende tinten inkleuren.

Je bent weer op de landelijke radio. Hoe belangrijk is een FM frequentie nog steeds?
FM is de afgelopen jaren een belangrijke manier van verspreiden geweest, maar persoonlijk luister ik misschien nog maar zo’n 20% naar de FM. Grappig dat men dan FM-radio associeert met landelijke radio, terwijl online ons juist wereldwijde mogelijkheden geeft. Dus feitelijk ben ik niet met FM of online bezig. Wat ik veel belangrijker vind is de hele sfeer rondom Radio 2, waarbij de liefde voor het medium radio haast uit de poriën van alle Radio 2-medewerkers knalt, tot zelfs het managementteam aan toe, dat is voor mij vele malen belangrijker, dan het uitzenden via de FM.

Je hebt bij diverse omroepen gezeten; hoe Powned ben je op dit moment?
Kan je op het internet “PowNed” intikken gevolgd door “betekenis” en wat krijg je dan? Niemand die mij het roze PowNed-handboek heeft gegeven. PowNed wil aanzetten tot nadenken, niet belerend, maar gewoon door soms te verrassen en te ontwrichten. Effectbejag is niet mijn ding, maar prikkelend radiomaken voor Powned dat past mij wel.

Diverse radiomakers prefereren de nacht boven de dag, omdat je vaak ‘dichter bij je luisteraar’ bent. Hoe kijk jij hier naar?
De vraag op deze wijze stellen is ‘m ook beantwoorden. Dichterbij de luisteraar kom je niet met nachtradio, zo intiem zelfs dat ik in al mijn andere radiowerk vaak onvoorwaardelijk gevolgd wordt door luisteraars die eerder al naar mijn nachtprogramma hebben geluisterd. Met de huidige stand van de techniek en de wijze van beluistering is het haast niet meer mogelijk om geringschattend over nachtradio te doen, want online is alles 24/7 te beluisteren.

Naast je nachtprogramma bij Powned ben je ook nog actief bij Traffic Radio in de ochtend. Hoe ga je dit combineren?
Na mijn vakantie ga ik naar de leiding van Traffic Radio. Ik ben hen veel dank verschuldigd voor hun onvoorwaardelijke vertrouwen en hun eigen uitgestoken nek om met mij de online radiowereld te verkennen, waarin zij het financiële risico hebben willen lopen, terwijl ze mij toch ook deze kans bij Radio 2 van harte gunnen. We moeten samen eens gaan kijken naar de mogelijkheden om samen te werken na 1 januari. Zij blijven online-pioniers en daar hou ik van.

Online speelt een belangrijke rol bij Powned. Ze zijn ook zeer succesvol op Youtube. Gaat online ook een belangrijke rol in jouw programma spelen?
Iemand die nog werkelijk denkt dat hij/zij het verschil gaat maken met 2 uurtjes op de radio, die heeft het anno 2018 niet begrepen. Met MiddenInDeNachRick heb ik als één van de eersten laten zien dat het bouwen van een 24/7 community heel belangrijk is. Overal stond toen bij ons de camera op en MiddenInDeNachtRick begon destijds al in de middag toen Erik-Jan Rosendahl al tierend zijn liedjes voor later die nacht aan het maken was. Wanneer ik op 1 januari begin met RickvanV doet 2, zoals mijn programma gaat heten, dan zullen alle hedendaagse mogelijkheden worden meegenomen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*