Regionale omroepen vrezen gevolgen bezuinigingen

Uitgesteld tot het najaar, maar niet van tafel. De bezuiniging van 17 miljoen euro hangt nog altijd als een zwaard van Damocles boven de regionale omroepen. Voor 2017 blijft het bedrag “beperkt” tot 8,5 miljoen. De website svdj.nl peilde de stemming in de regio.
 

Er gaan stemmen op om bijvoorbeeld van de grond af aan alles op te breken en vandaaruit weer opnieuw op te bouwen. Renzo Veenstra van omroep West zegt dat. Paul van der Lugt van RTV Utrecht noemt de bezuiniging dramatisch en vraagt zich af of die wel rechtvaardig is. Leo Hauben van L1 vreest dat de maatregel ook de journalistiek hard gaat treffen.

Het is niet dat er geen nieuwe werkwijze noodzakelijk is, meent Mischa van den Berg van RTV Noord. Hij spreekt zelfs van een fantastisch tijdperk voor de journalistiek, omdat je heel veel zelf kunt publiceren. Renzo Veenstra : “Vandaag de dag werken wij met veel multimediale journalisten en zijn we een stuk efficiënter geworden”. Leo Hauben sluit zich daarbij aan.

Waakhond
Vergeleken met 2010 is het aantal Fte’s bij de regionale omroepen met 14 procent gedaald. Deels komt dat door bezuinigingen die door de provincies zijn opgelegd. “Er gaan steeds meer taken vanuit de overheid naar de gemeente. Dus de journalistieke taak als waakhond in de regio wordt belangrijker. Maar er wordt tegelijkertijd wel minder geld voor beschikbaar gesteld.” aldus Hauben.

“Ik ben tegenstander van een inhoudelijke samenwerking. Ik ben bang dat daardoor de regionale identiteit en daarmee het bestaansrecht in het geding komt. Het is prima om samen te werken bij personeelszaken, ICT en technische diensten, maar niet op het gebied van programmering. Waar liggen de grenzen? Wat hoort thuis bij de regio en wat gaan we centraal doen?”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*