Blog Peter van der Vorst: ‘Twijfel’

Presentatrice Sylvana Simons gaat de politiek in. En dat is eigenlijk niet heel verrassend, als je ziet hoe ze zich in de afgelopen jaren heeft geprofileerd.

De presentatrice liet steeds vaker van zich horen als het ging om racisme en discriminatie. Ik vond dat moedig van haar, want je weet dat je daarna van allerlei sneue types een bak ellende over je heen krijgt op Twitter. Haar mediaoptredens zorgden er wel voor dat haar imago steeds meer dat van een boze vrouw werd die op stellige toon overal haar mening verkondigde. Veel mensen vonden dat irritant, ik kon er lange tijd wel waardering voor opbrengen. Maar ik begin nu tóch te twijfelen over de politica Simons. En dat komt vooral door haar laatste optreden bij DWDD. 

Het gesprek kwam op columniste Ebru Umar die gearresteerd werd in Turkije vanwege haar kritische tweets over president Erdogan. Simons vond dat heel normaal, zei ze, want Ebru had nu eenmaal de wet in Turkije overtreden. Ik schrok me rot toen ik dat hoorde. Eigenlijk zegt ze daarmee dat ­mensen hun mening en gevoelens moeten ­uitschakelen zodra ze ergens komen waar de overheid die mening of dat gevoel niet accepteert. Hoe zou Sylvana (of haar partij DENK) dan reageren wanneer ik bijvoorbeeld in Marokko in de cel zou belanden vanwege homoseksuele handelingen? Dat is daar namelijk, net als in veel andere landen, strafbaar. Moet ik dat dan ook maar niet doen? 

Ik vermoed en hoop dat Sylvana dat niet vindt, want ze is een intelligente vrouw. Maar voor­lopig krijgt ze mijn stem niet.

Deze column verscheen eerder in Televizier en is online terug te lezen.
Lees meer columns van Peter van der Vorst op Televizier.nl
Herpublicatie op Spreekbuis.nl, na toestemming van Peter van der Vorst. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*