Regionale omroepen en Kieskompas: Onafhankelijke stemhulp voor de regio

Voor elke provincie een eigen Kieskompas met ook thema’s die spelen in de regio

De dertien regionale publieke omroepen en Kieskompas hebben voor de Tweede Kamerverkiezingen per regio een stemhulp ontwikkeld. Het Kieskompas voor de dertien regionale omroepen is vrijdag 3 november 2023 gelanceerd. Er zijn veel regionale onderwerpen waar Den Haag over gaat. De stemhulp speelt naast alle landelijke onderwerpen ook per provincie in op thema’s die daar spelen. De regionale stellingen zijn opgesteld door journalisten van de regionale omroepen.  

Onafhankelijke stemhulp voor Tweede Kamerverkiezingen

Het Kieskompas krijgt in iedere provincie een eigen gezicht. De journalisten van de regionale omroep hebben de verkiezingsprogramma’s bekeken en de standpunten van de politieke partijen vergeleken. Op basis daarvan zijn twee stellingen bedacht, waar de partijen antwoord op hebben gegeven. En die antwoorden zijn weer door Kieskompas gecheckt aan de hand van openbare bronnen en gevoerd beleid.

Regionale onderwerpen waar Den Haag over gaat

Kieskompas is een service voor het publiek van de dertien regionale omroepen. De verkiezingen voor de Tweede Kamer gaan deze keer ook over grote issues die spelen in de regio. Willem Blanken, directeur Kieskompas, over de samenwerking met de regionale publiek omroep: “Wat opvalt in de regionale stellingen is dat het vaak gaat om infrastructuur en bereikbaarheid. De Lelylijn tussen Lelystad en Groningen komt voorbij, stellingen over snelwegen bij Utrecht, Bodegraven en tussen Deil en Vught. Daarnaast komt Wierden aan bod, Tata Steel natuurlijk en drugscriminaliteit. Echte regionale issues dus, die voor veel mensen relevant zijn maar te regionaal voor landelijke stemhulpen. Dankzij de samenwerking met de regionale omroepen is het voor het eerst dat er een landelijk stemhulp is met aandacht voor regionale onderwerpen.”

Veel meer aandacht voor de regio

Sander van Barneveld, voorzitter van het overleg van hoofdredacteuren van de regionale publieke omroepen: “Mede door de opkomst van partijen als BBB en NSC zien we dat er veel meer aandacht voor de regio is dan bij vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer. Tegelijkertijd wordt er in de campagnes weinig gesproken over regionale thema’s die burgers wel heel belangrijk vinden. Doordat we regionale stellingen toe hebben gevoegd aan het Kieskompas, hebben de partijen zich daar toch over uit moeten spreken. Kiezers kunnen nu zelf zien hoe de politiek erover denkt en dit meenemen in hun keuze in het stemhokje op 22 november.”

Ook stemhulp in eenvoudige taal

Omdat het Kieskompas voor iedereen toegankelijk moet zijn, is er ook een variant in simpele taal beschikbaar. Zogenoemde hulp en digitale avatar Steffie leest de stellingen voor en geeft uitleg bij ingewikkelde teksten.

Over de regionale publieke omroep

De regionale publieke omroepen brengen onderscheidende regionale journalistiek. De omroepen zien wat er in de regionale samenleving gebeurt, brengen nieuws, controleren de macht en dragen bij aan een sterkere verbondenheid in de regio. De omroepen zetten zich ervoor in om met hun publieke media-aanbod een groot en breed publiek te bereiken. In Nederland zijn dertien regionale omroepen. In de provincie Zuid-Holland zijn er twee en in elk van de andere provincies is er één. De regionale publieke omroepen zijn: Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost, Omroep Gelderland, RTV Utrecht, Omroep Flevoland, NH, Omroep West, Rijnmond, Omroep Zeeland, Omroep Brabant en L1. 

Over Kieskompas

Kieskompas brengt politieke en maatschappelijke opinies in beeld. Dat doet Kieskompas door online (en offline) kieshulpen in te zetten, gericht panelonderzoek uit te voeren en door events te organiseren. De bekendste tool is het Kieskompas, de meest betrouwbare stemhulp van Nederland. Daarmee informeert Kieskompas in de eerste plaats inwoners, maar genereert het ook heel veel data, waarmee wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Het Kieskompas speelt als stemhulp een belangrijke rol bij verkiezingen. Met onze Kieskompassen maken we verkiezingen inzichtelijk, laten we zien wat de belangrijkste politieke kwesties zijn en waar de verschillende partijen voor staan. En zo helpen we kiezers met het maken van een weloverwogen keuze. Met een hogere opkomst als een prettig bijeffect.

11 Comments

  1. Als Burger van Nederland,kan ik democratisch stemmen op de Partij,die past bij mijn gedachtengoed/denkbeelden.En via ziet via Google.nl Venn Diagram: logische Grafische Voorstelling:uit gedrukt in Cirkels,moderne wiskunje.Er is géén Politieke Partij die past in mijn of bij mijn Cirkel.Vooral mijn keuze zal zijn,die Tweede Kamerleden die Prof Dr Ing voor hun naam hebben staan,of minimaal een Béta Technische onderwijs/Bedrijfsmatige/en door Zelfreflectie,héél veel exakte kennis beschikken ,inzake de nieuwste innovatie ontwikkelingen.Vooral kennis van de nieuwe energie bronnen oa via youtube.nl ITER/Wendelstein 7-X Stellerator/SMALL Modular Kernfusiereaktoren,die werken met zware waterstof-atomen,en géén gevaarlijke radioaktieven de mensheid kunnen bereiken.En daarnaast de ontwikkelingen in zowel de Medische-wereld en de komst van de zéér hoogstaande IQ Robots,die héél belangrijk kunnen zijn om vele taken kunnen overnemen.(tik in) Boston Dynamics Robot.Daarnaast ook de NANO techniek(miljoenste deel van een milimeter) in ontwikkeling.

  2. En weten die Journalisten ook van Omroep-Gelderland ook!als voorbeeld: dat investeren in de SMALL Modular Kernfusie,de stroomnetenergie kan oplossen,en binnen 5 jaar geplaats kunnen worden langs de bekende rivieren in Gelderland?.En vooral te investeren in de ontwikkeling van meer gebruik van waterstof,gezien de Bekende BLACKOUT (stroomnetuitval) te voorkomen.Als voorbeeld: via youtube.nl Waterstof Rijnstate Elst.Een CEO die geen tunnelvisie heeft,maar voor evt. stroomnetuitval via opgeslagen waterstof,eigen energie kan opwekken,vooral belangrijk voor de energie zijnde Ziekenhuis,JE ZULT MAAR OP DE OPERATIE-TAFEL LIGGEN!en de lampen gaan uit..(tik in) Blackout: wie sind in Hessen ohne strom voorbereitet? doku(tik in) Mit der Energiewende in den Blackout?(geeft weer dat in Duitsland 1500 x de netbeheerder van Tennet heeft moeten ingrijpen?,als de zuivere sinus van 50 hz wisselstroom zal veranderen(tik in) Plötzlich Dunkel(geeft weer zoals nu weer gebeurt regelmatig plaatselijke stroomnetuitval) en de stroomnetbeheerder weet niet waarom?(tik in) Stadt verbietet Elektroautos in Tiefgarage: Brandgefähr.Ziet via:(bronvermelding) waterstofmagazine.nl de ontwikkeling van meer waterstof-gebruik maar ook voor de waterstof-vervoersbussen/waterstof-vrachtauto’s/waterstof voor meer gebruik voor het het bedrijfsleven,die nu géén netstroom kunnen tabben.omdat de netstroomkabels 15 jaar geleden al hadden moeten vervangen,zijn te dun volgens de wet van Ohm U=I x I energie-transport.En zulke belangrijke informatie kan ik niet terugvinden in de kieskompas.iK BEN EEN ZWEVENDE KIEZER,WIE HELPT MIJ VOOR DE JUISTE POLITIEKE KEUZE TE MAKEN!.In het belang van de BV Nederland,en de toekomst van de provincie Gelderland.Je zult maar wonen ergens in de mooie Provincie Gelderland.En daar kun je héél oud mee worden.

  3. Geachte Redactie: bedankt voor uw inhoudelijke informatie.Alles naar waarheid ingevult.Vooral de netstroomuitval is het zorgenkindje aan het worden.Vooral het opladen van de E-Auto’s en van E-vrachtauto’s/E-vervoersbussen kan zorgen van een Blackout.De echte goed opgeleide Technische Deskundigen worden buiten spel gezet,ze zullen eens gelijk hebben.Via: youtube.nl Das Stromnetz von Morgen: geeft weer het verschil tussen gelijk en wisselstroom.

  4. Geachte Redactie: in het consumenten TV programma KASSA,over het misplaatsen van zonnepanelen is een bekend gegeven.En daarnaast zijn niet alle daken geschikt voor het dragen van de zonnepanelen,het heeft te maken met de wet van de mechanica(DRUKBELASTING)en dat kan lekkage’s veroorzaken.Daarnaast leverd elke zonnecel 0.5 volt gelijkstroom op,als de zon schijnt.En daarnaast moet de omvormer van gelijkstroom naar wisselstroom,een zuivere sinus geven van 50 hz wisselspanning,maar ook de kabels etc moeten zéér deskundig worden aangesloten,om kortsluiting te voorkomen.Maar ook de panelen moeten met enige afstand geplaats worden boven de dakpannen,om oververhitting te voorkomen.Elke elektronica-component is de basis Silicium,zuiver zand,en daarnaast worden er polymeren kegels opgetrokken,en daarnaast worden er schijven van gemaakt,die elektrotechnisch geen + of min beschikken,en door zéér giftige stoffen in te doneren,ontstaat er stroom/energie.En daarom het bekende probleem van de zonnepaneelhouders,dat op bepaalde momenten er zoveel energie zal worden opgewekt,dat die te dunnen netstroomkabels dat niet kunnen verwerken,en er het bekende BLACKOUT kan ontstaan.En vooral als de zuivere sinus van 50 hz zal doen veranderen,kan zelfs héél Europa daar last van hebben.Omdat alle Energie-centrale’s in de EU landen al 100 jaar 50 hz wisselstroom gebruiken,en als er bijv. in Nederland dat gaat verlopen,dan kunnen alle EU gebonden landan daar last van ondervinden.Alle Energie-centrale’s kan gezien worden als een grootte ketting van energie-opwekking van 50 hz wisselspanning.En weten de Politieke Partijen en de Regionale omroepen en de journalisten dat ook!.

  5. Geachte Redactie: via: youtube.nl aanvulling inzake stroomnetuitval (tik in) 50 Hz- wie wir einen Blackout vermeiden (tik in) Deutschland im Jahr 2050-Teil 2: Blick unser Leben der Zukunft(Reportage): voor die lezers die de Duitsche Taal beheersen.En zulke informatie mis ik via Kieskompas. En van de Regionale Omroepen.Ik ben een roepende in de Woestijn: welke politieke Partij wil ik en kan ik op stemmen?.Ik ben een zwevende kiezer.

  6. zolang de omroep zich er mee bemoeit is het niet onafhankelijk en proberen partijen de verkiezingen te sturen, om dat ze anders bang zijn geld te moeten inleveren.

  7. Geachte Redactie: gisteravond gekeken naar de RTL Debat.Maar weer vol thema’s van onderwerpen die 50/60 jaar geleden ook door de heersende Politieke Partijen ook werden gepresenteerd.Alleen nu in nieuwe zakken werden gepresenteerd.En die vragen werden gepresenteerd door die presentators als zijnde over parate kennis te kunnen beschikken.Ik ben er totaal niet wijzer van geworden,inzake welke van de 3 Partij- woordvoorders onder de aandacht werden gesteld,en waarop moet ik gaan stemmen?.Over het klimaat/milieu aspecten,was de hr. Frans Timmermans duidelijk in,we gaan allemaal Elektrisch Autorijden,en de E-auto’s worden steeds goedkoper!.Maar niet onder de aandacht gebracht,via youtube.nl Bolivien in Lithium Rausch en ZDF HD Planet e der wahre Preis von E-Autos,waar de Delvers onder zeer slechte werkomstandigheden héél slecht worden betaald,in die zéér corruptelanden,waar mensen rechten niet gelden,en dat er al miljoenen ingeleverde auto’s via Hamburg/Antwerpen worden overgevaren naar Benin in Afrika,en daar een nieuwe tweede autoleven krijgen.Omdat oa Frans Timmermans héél belangrijk vindt,dat we E-Auto’s moeten gaan rijden.En zulke belangrijke info ontbreekt vai de landelijke Media oa de NPO/Commerciele TV omroepen.Want de reclame’s dagelijks te zien over het geweldige presentatie van E-Auto’s die een prijs hebben,voor ver Jan Modaal.Maar die reclame-opbrengsten zijn natuurlijk heel belangrijk,voor het voortbestaan van de Commerciele TV omroepen.Die niet zoals de NPO worden ondersteund door onze verplichte omroep-bijdrage,en verdisconteerd in onze balasting-stelsel.In Duitsland betalen alle inwoners 60 euro per 3 maanden,het kost wel wat,maar wel géén reclame-blokken voorzien,de publieke/deelstaat omroepen,maar wel de commerciele TV omroepen.In Nederland zover mij bekend is: 9 euro per maand,het kost weinig,maar je hebt ook weinig TV kijkers-genot.Voor de Politiek-Partijen,verhoog de verplichte omroep-bijdrage,maar verlos ons van die vervelende reclame-inkomsten,via onze Staatsomroepen oa de NPO.

  8. En waar zijn die miljoenen ingeleverde auto’s uit de EU gebonden naar toegegaan.Via youtube.nl (tik in) TÜV nicht bestanden?Hier landen die Autos|Entdeckt! Geheimnisvolle Orte|kabel eins Doku (tik in) Abwracken-Gut für die Wirtschaft, Schlecht für die Umwelt|WDR Doku (tik in) Elektroschrott von Bayer nach Ghana.En weten die Poltieke Partijen dat ook?.Dat Afrika het vuilnisvat is geworden,van de uit de EU gebonden lidstaten!.En dat is mijn moeilijke keuze,waar moet ik op stemmen?.Het is wel weer in de Duitse Taal,maar die geven ook de inhoudelijke informatie inzake klimaat/milieu aspecten.

  9. En neem kennis van als de Lithium-batterijen moeten worden vervangen worden,via de Elektro-Auto’s.Van globaal 5000/20.000 Euro.En dan gezien de dagwaarde’s total loss worden verklaart.Ziet via: youtube.nl (tik in)Exploding Broken Down Tesla Model 3: het opblazen via dynamiet omgeven Tesla,die Lithium-batterijen vervangen moesten worden van een 10 jaar oude Tesla Model 3.Als voorbeeld tov brandstof-auto’s die altijd nog een restwaarde/dagwaarde hebben.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*