Reactie NVJ op aangifte NCF tegen Tim Hofman

De NVJ zegt in een reactie op de aangifte van de vakbond van belastingmedewerkers NCF tegen Tim Hofman dat hij en zijn team zich hier niet door moeten laten weerhouden. De vakbond deed aangifte na de oproep van het programma BOOS aan medewerkers van de Belastingdienst om namen te tippen van ambtenaren die de regels hebben overtreden bij de toeslagenaffaire.

NVJ-secretaris Paul Teixeira: “Journalisten worden geacht hun werk op een behoorlijke manier te doen. Zorg dat je bronnen op orde zijn, pleeg hoor en wederhoor. Maar als die voorwaarden kloppen, moeten BOOS en Hofman zich zeker niet laten weerhouden door zo’n oproep van de vakbond. Ik denk dat het team met de uitzending over The Voice zeker bewezen heeft dat zij het vak zeer serieus nemen.”

Volgens Teixeira staat de aangifte van de vakbond niet op zichzelf. “Waarschuwingen voor publicatie, telefoontjes met verzoeken om teksten aan te passen of dreigen met juridische procedures zijn zo oud als het vak zelf. Zeker in de onderzoeksjournalistiek gebeurt dat vaker dan je zou willen: belanghebbenden die willen voorkomen dat zaken boven water komen. Maar het is een groot recht dat journalisten dat soort signalen naast zich neer mogen leggen als het publieke belang groter is.”

Teixeira voegt daaraan toe dat de journalisten van Trouw en RTL Nieuws die de toeslagenaffaire onthulden ook jarenlang werden gefrustreerd in hun werk. “Het is aan de rechter om te oordelen of BOOS te ver gaat met deze oproep”, besluit hij. “Het is ook het recht van belanghebbenden om aangifte te doen als zij het gevoel hebben dat zij benadeeld worden.”

Lees meer op Villamedia over de oproep en de aangifte.

2 Comments

  1. Ik mag hopen dat de rechter, BOOS en Hoffman veroordeelt tot opruiing !!
    De 2e wereldoorlog is 77 geleden jaar geëindigd.
    Toen waren er ook verraders, met véél grotere gevolgen.
    Waar houdt het op?
    Het nemen van verantwoording is hier een groot gemis en heeft met journalistiek weinig meer van doen. Mensen gebruik je hersenen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*