Raven van Dorst vijfde gast in VPRO Zomergasten

Muzikant en televisiepresentator Raven van Dorst (Vlaardingen, 1984) is op 21 augustus de vijfde gast in VPRO Zomergasten. Janine Abbring interviewt Van Dorst over diens ideale televisieavond. Daarin een interview met Nirvana en de documentaire The Punk Syndrome over de Finse band Pertti Kurikan Nimipäivät die bestaat uit allemaal geestelijk gehandicapte bandleden. Verder de documentaire Mevrouw Faber over de Friese trucker Harm die tegen zijn vrouw Sipie vertelt dat zij voortaan door het leven gaat als Harriëtte en in transitie wil gaan.

De keuzefilm van Raven is Gräns (Ali Abassi, 2018) over Tina die op afstand geur, schaamte en angst kan ruiken. Dat maakt haar een gewaardeerde collega bij de grenswacht van een internationale veerlijn.  Raven over Zomergasten: ‘Mijn avond wordt een ode aan de einzelgänger en de rebel. Aan mensen die de wereld een stuk kleurrijker en vrijer hebben gemaakt en ook mij op een of andere manier hebben weten te inspireren. Door expliciet zichzelf te zijn, door op te staan voor hun idealen, of door simpelweg bloedirritant en tegendraads te zijn. We gaan het anders-zijn omarmen en vieren! 

Raven van Dorst 
groeide op als Ryanne van Dorst in het Zuid-Hollandse Maassluis in een gezin met drie kinderen. Nadat die in de tweede klas van de middelbare school werd gestuurd verkaste Van Dorst naar de HAVO voor Muziek en Dans in Rotterdam. Daar ontwikkelde Van Dorst zich behalve muzikaal ook maatschappelijk. Raven werd lid van de Maassluise jongerenraad en als 16-jarige uitverkozen om aan een Wereldklimaatconferentie deel te nemen. Als muzikant speelde en zong Van Dorst in verschillende bands als Bad Candy en The Riplets en Anne Frank Zappa. Als alter ego Elle Bandita had die bovendien een solocarrière die tot 2019 duurde. Tegenwoordig is Van Dorst actief in de band Dool. Ravens uitgesproken persoonlijkheid bleef niet onopgemerkt. TV-makers vonden in hen een aantrekkelijke deelnemer aan uiteenlopende programma’s als Op zoek naar God, Jouw vrouw, mijn vrouw VIPSExpeditie Robinson en Ranking the Stars. Al snel kreeg Van Dorst ook de kans om zelf programma’s te maken voor verschillende omroepen. In het programma Nachtdieren rijdt Raven met een oude Mustang door het land en gaat die in gesprek met mensen die ’s nachts wakker zijn over wat ze bezighoudt. In Boerderij van Dorst ontvangt Van Dorst elke week een tweetal bekende Nederlanders die meehelpen met het werk op de boerderij. Dat laatste programma trok in het voorjaar van 2022 hoge kijkcijfers. In 2017 maakte Raven een vierdelige serie over gender en sekse voor BNNVARA, Geslacht! In de opening van dat programma vertelde Van Dorst dat die geboren is met een intersekseconditie, ook wel bekend als hermafroditisme.  Op Bevrijdingsdag 2021 maakte Van Dorst bekend voortaan met de naam Raven door het leven te willen gaan. In een post op Instagram schreef die dat de mal van het vrouw-zijn nooit gepast had, en dat de tijd was gekomen om zichzelf van die mal te bevrijden: Zo’n dokter in 1984 kan dan wel mijn tweeslachtige babylichaampje mutileren (‘normaliseren’ werd dat ook wel genoemd) naar dat van een meisje, maar hij had gewoon van me af moeten blijven.’ ‘Bij deze wil ik mezelf on-normaliseren’, schreef die. ‘Het is tijd om definitief uit die vrouwelijke dwangbuis te stappen. Ik wil de persoon zijn die ik had moeten zijn toen ik geboren werd, voordat er aan mij gesleuteld werd. Daar is namelijk helemaal niets mis mee.’ Raven van Dorst heeft een relatie en woont in Rotterdam. 

Over VPRO Zomergasten
De zomerklassieker van de VPRO is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek. De gesprekken, de fragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator leveren elk seizoen spraakmakende televisie op. VPRO Zomergasten werd in 2014 bekroond met een ere Nipkowschijf. In 2017 won Janine Abbring de Sonja Barend Award voor haar interview met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in Zomergasten. Janine Abbring presenteert VPRO Zomergasten voor het zesde seizoen op rij. 

Uitzending: zondag 21 augustus om 20.20 uur, VPRO, NPO 2.

10 Comments

 1. Ik weet het beauty is in the eye of the beholder.
  Maar wat is zij/hij? lelijk

  O ja en de presentatrice van zomergasten kan niet tippen aan Raisa Blommenstein

   • De omschrijving van een favoriete tv avond gaat bij dit programma helemaal niet op. Het is een kijk op de wereld die maar een hele kleine groep binnen onze samenleving heeft maar, de VPRO doet voorkomen alsof dit de norm is en moet zijn. Het is drammerige televisie en eigenlijk propaganda.

  • Het is flauw en kinderachtig om iemand af te kraken op het uiterlijk. Het gaat erom wat iemand te zeggen en te melden heeft. Raven is iemand met veel levenskilometers op de teller en ze heeft uitgesproken (voor de goegemeente van afwijkende) ideeën en uitingen.

   Tot slot: de achternaam van Raisa is niet Blommenstein maar Blommenstijn. En zij zal nooit Zomergasten kunnen presenteren. Laat staan willen.

  • Het is flauw en kinderachtig om iemand af te kraken op het uiterlijk. Het gaat erom wat iemand te zeggen en te melden heeft. Raven is iemand met veel levenskilometers op de teller en ze heeft uitgesproken (voor de goegemeente: afwijkende) ideeën en uitingen.

   Tot slot: de achternaam van Raisa is niet Blommenstein maar Blommenstijn. En zij zal nooit Zomergasten kunnen presenteren. Laat staan willen.

 2. Ongelofelijk, dit stuk verdriet kan dit hier zeggen en mij wordt de mond gesnoerd. In wat n voor wereld leven jullie?

 3. Ik en velen met mij kijken nooit naar Zomergasten. Het is zo’n programma dat geliefd is op het mediapark, maar niet bij de kijker. Bovendien vind ik Raven van Dorst vaak heel asociaal gedrag vertonen.

  • Onzin. Het aantal mensen dat keek is dik 660.000. En dat is veel. Meer dan de ‘velen met u’. Daarnaast is Van Dorst interessant, dat ze niet past in het kleinburgerlijk plaatje waar u zich in bevindt, dat is een ander verhaal.

 4. Wat raken jullie in de war als er mensen als Raven zijn. Het is een origineel prachtig karakter , heel direct in haar / hen gesprekken op die boerderij. Ik vind het boeiend om naar te kijken. Er zijn toch mensen zoals Raven? En je hoeft er toch niet mee te trouwen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*