RadioReuzen over de Dik Voormekaarshowin BertOp5

Als er nou toch één radioprogramma legendarisch is… Sommigen kennen hele stukken tekst nog uit hun hoofd. De Dik Voormekaarshow, wie is er niet groot mee geworden? Begonnen in 1973 bij Radio Noordzee, daarna bij de NCRV en de TROS uitgezonden. Tegenwoordig te beluisteren als podcast. BertOp5 sluit het jaar af met een de Dik Voormekaarshow in de podcastserie RadioReuzen. Een uitgebreide blik achter de schermen met de twee hoofdpersonen: André van Duin en Ferry de Groot. Bedenkers, makers en de stemmen achter alle typetjes.

Bij het 100-jarig bestaan van de radio in november 2019 is de Dik Voormekaarshow door de luisteraars van NPO Radio 5 en NPO Radio 1 uitgeroepen tot de nummer 1 van de Onvergetelijke Luisterlijst. André van Duin noemt dat onvoorstelbaar. ‘Dat is toch wel wat. Ik denk dat het ook niet helemaal waar is. Er zijn best mooiere programma’s geweest en betere programma’s. Maar misschien qua uitstraling en qua uniek radioprogramma. Misschien was het een breekijzer voor veel andere programma’s.’

Ferry de Groot verklaart het succes als volgt: ‘André en ik zijn in de basis in elke situatie op zoek naar iets dat mis kan gaan. Nog steeds zie ik in mijn dagelijks leven dingen die zo in de Dik Voormekaarshow zouden kunnen. Zo denken wij.’

Bert Kranenbarg – groot fan! – stelt tien vragen over de Dik Voormekaarshow om helemaal in het programma te duiken. Bijvoorbeeld over de typetjes en hoe ze ontstonden, over waarom de Dik Voormekaarshow zo nodig op televisie moest, over het verschil in werken met bandjes en met de computer en over waarom de Dik Voormekaarshow tijdelijk de Lach Of Ik Schietshow werd. En uiteraard de hamvraag: komen er nog nieuwe afleveringen van de Dik Voormekaarshow? Natuurlijk zijn er veel fragmenten uit het programma te horen. En is er een glansrol voor Bep en Toos!

BertOp5 staat iedere week stil bij bijzondere radio, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. En vijf keer per jaar in de vorm van een uitgebreide podcast. In de radio-uitzending van BertOp5 is donderdag een verkorte versie te horen de podcastaflevering over de Dik Voormekaarshow. De volledige montage inclusief programmafragmenten verschijnt donderdag na de uitzending als aflevering 35 in de podcastserie RadioReuzen.

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer Met het oog op morgenCappuccino van Sjors Fröhlich, De Meurders Methode over Felix Meurders, Ochtendshows met Edwin Evers, de Arbeidsvitaminen, Radionieuws en Hitlijsten. Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen en de bekende podcastkanalen.

BertOp5 over de Dik Voormekaarshow, met André van Duin en Ferry de Groot, donderdag 30 december, 16-18 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.

1 Comment

  1. Gisteren heb ik geluisterd. Leuke uitzending. Er werden niet echt hele nieuwe dingen gezegd, maar toch leuk om de beide heren over het fenomeen te horen praten en als het goed is werden ze apart door Kranenbarg geïnterviewd. Mocht de Dik Voormekaarshow terugkomen, ben ik wel benieuwd hoe dat zal gaan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*