Radioportal Nederland.FM wint rechtszaak

Radioportal Nederland.FM heeft gisteren een rechtszaak gewonnen van de Stichting Exploitatie Naburige Rechten (SENA).

Op Nederland.FM staan streams van tientallen Nederlandse radiostations en heeft meer dan 18 miljoen luisteraars per maand. SENA wil dat de radiosite muziekrechten betaalt voor het embedden van radiozenders

De rechtbank van Den Haag heeft nu bepaald dat Nederland.FM geen royalty’s hoeft te betalen aan SENA. In 2012 bepaalde het Europese Hof van Justitie ook al dat er geen royalty’s betaald hoeven te worden wanneer bij het linken en embedden van bepaalde inhoud geen sprake is van nieuwe openbaarmaking. Al eerder werd bepaald dat er geen sprake is van nieuwe openbaarmaking wanneer er geen sprake is van een nieuw publiek. Het linken of embedden van een radiostream waar de radiozender zelf al royalty’s voor betaalt is volgens het Europese Hof promotie, zolang er geen nieuw publiek mee wordt aangesproken.

Tevens bepaalde de rechter dat de royalty’s al worden betaald door de radiozenders achter de streams die Nederland.FM via zijn site aanbiedt. De uitspraak van de rechter heeft ook gevolgen voor andere sites waarop muziek wordt geëmbed.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*