Radiodocumentaire over doodgeboren baby’s

Het geschiedenisprogramma OVT van de VPRO op Radio 1 zendt op 1 en 8 november de tweedelige radiodocumentaire ‘Er ligt een engeltje achter de heg’ uit. Deze documentaire voor Het spoor terug is gemaakt door de Bredase documentairemakers Noor van Manen & René Oomen en gaat over de omgang met levenloos geboren kinderen in Brabant en Limburg vanaf de jaren 60.

In die tijd werden levenloos geboren baby’s vaak onmiddellijk weggehaald bij de moeder en verdwenen niet zelden spoorloos.Volgens de Katholieke leer werden deze ‘engeltjes’ ongedoopt en anoniem begraven, vaak letterlijk achter de heg. Deze schrijnende, persoonlijke verhalen staan centraal in deze documentaire.

Veel Brabantse en Limburgse ouders bleven achter, met naast de onverwerkte rouw van hun overleden kind, de starre en onwrikbare houding van hun kerk.Pas vele decennia later zijn deze ouders gaan zoeken naar de exacte locatie van het grafje van hun kind of gingen onderzoek doen in ziekenhuisarchieven.

Direct weghalen
Ook de medische wereld had in de jaren vijftig en zestig weinig aandacht voor levenloos geboren kinderen. Gynaecologen leerden tijdens hun opleiding dat ouders hun verdriet beter verwerkten als het dode kindje direct werd weggehaald.

Veel ouders kregen hun in het ziekenhuis overleden baby dus niet te zien en kwamen nooit te weten wat er met het lichaampje was gebeurd.Dat overkwam ook Ria Jansen uit Boekel. Haar kindje werd destijds levenloos geboren in Erp.Ria is een van de medewerkende ouders in deze documentaire.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*