Radio 1 Tourcafé meteen volle bak: ’Wat een sfeer, dit is Tourbeleving met de grote T’

Meteen volle bak bij de opening van het Radio 1 Tourcafé in omroepmuseum Beeld en Geluid in Hilversum. ,,Dit is wel een kippenvelmomentje”, zegt presentator Robbert Meeder een paar minuten voor het begin van Radio Tour de France.

Luisteraars zijn in de laatste week van de Ronde van Frankrijk welkom het radioprogramma live bij te wonen. ,,Kijk nou, het loopt gewoon vol! Ik vind het heel bijzonder dat al die mensen de moeite nemen naar ons toe te komen”, glundert Meeder.

De uitzending begint deze zaterdag om twee uur, maar de eerste bezoekers staan al om kwart over elf op de stoep: Willie Vasmeer en Ger Bruysteen uit Valkenburg. Meeder geeft ze een kop koffie. ,,Wat een sfeer, dit is Tourbeleving met de grote T. Hier proef je het echte wielrennen”, zegt Vasmeer. ,,Ik ben besmet met het wielrenbacil. Dat laat je nooit meer los.”

Radio 1 Tourcafé meteen volle bak: ’Wat een sfeer, dit is Tourbeleving met de grote T’

Regelmatig bezoekt hij de koers in Frankrijk. ,,Maar soms denk ik: was ik maar thuisgebleven. Thuis voor de buis zie je het toch het beste. Bij de Tour sta je uren te wachten en in 30 seconden zijn de renners voorbij.” Trots showt hij een zwart-wit foto van Jan Janssen, die in 1968 na 7 dagzeges de Tour de France won. ,,Een echte held”, zucht hij.

,,Wat heeft die man níet gewonnen”, mengt acteur-muzikant Frank Schaafsma in fietsoutfit zich in het gesprek. ,,Jan Janssen kon doodgaan op de fiets. Hij kon verschrikkelijk afzien.” In het café halen bezoekers heroïsche herinneringen op. ,,Juist die verhalen zijn het mooist”, verklaart Hilversummer Schaafsma zijn wielrenliefde.

The Amazing Stroopwafels

Toeschouwers kijken door het glas van de tijdelijke radiostudio. Achter de microfoon zit presentator Gert van ’t Hof. Na het nieuws van twee uur klinkt de bekende jingle. De uitzending begint. The Amazing Stroopwafels zingen hun tourklassieker ’Ik ga naar Frankrijk, ik kom nooit meer terug’. Het publiek zit aan lange tafels met rood-wit geblokte kleedjes. Beelden van de tour op groot scherm gecombineerd met het geluid van Radio Tour de France. ,,Dat doe ik altijd”, bekent een fan. ,,Tv aan met het commentaar van de radio.”

Toos en Theo Scheepens uit Best kamperen vlakbij Hilversum. ,,Leuk zo’n kijkje achter de schermen. Eens kijken wat ze van onze belastingcenten doen.”

Schaatskampioen

Olympisch schaatskampioen op de 3000 meter Carlijn Achtereekte (29) uit Lettele bezoekt met vrienden het wielercafé. Ze fietst veel en is Tourfan. ,,Superleuk om dit mee te maken. Een idee van haar”, wijst ze naar hartsvriendin Annemiek Meijerink. ,,Als we vroeger met een groep op vakantie in Spanje waren luisterden we op het strand altijd naar de Tour.”

Radio 1 Tourcafé meteen volle bak: ’Wat een sfeer, dit is Tourbeleving met de grote T’

Achtereekte schaatst bij het team Jumbo-Visma en voelt een band met de ploeg van kopman Steven Kruijswijk. ,,Op papier zijn we collega’s.” Ze hoopt vurig dat Kruijswijk in Parijs als winnaar over de streep komt. ,,Dat zou wel een stunt zijn. Maar ik ben bang dat het Geraint Thomas wordt.”

Otto Vroome is met twee vrienden uit Noordwijk in de Mini naar het Mediapark gereden. ,,Het is dat het regende. Anders had ik ze niet meegekregen, dan hadden ze nu op het strand gelegen”, grijnst hij.

Bolletjestrui

Hilversummer Jan Siekerman laat zich met partner Marianne in een wielrenshirt hijsen voor de foto. Hij in de bolletjestrui, zij in de gele.

Radio 1 Tourcafé meteen volle bak: ’Wat een sfeer, dit is Tourbeleving met de grote T’

,,Dit is toch een fantastisch begin van de zomervakantie?! Ik vermaak me kostelijk. In de jaren tachtig heb ik criteriums gefietst. Ben echt wielergek. Ga het liefst op de fiets naar mijn werk in Nijkerk.”

De vrienden Bas Zielhuis en Harjan Blok uit Wezep vinden het ’superleuk om de presentatoren aan het werk te zien’. Zielhuis volgt de Tour het liefst via de radio. ,,Radio is meer beleving. Tv is soms saai.” Als jochie luisterde hij al naar sportverslaggevers Theo Koomen en Jacques Chapel. ,,Op het strand luisteren, met je oor bij een radiootje. Mooi toch”, mijmert hij. ,,De Tour is voor mij echt het startsein van de zomer.”

Maaike Caris en Hans de Roos uit Weerd belanden door toeval in het Tourcafé. Met de camper zijn ze bezig met een ’tour rond het IJsselmeer’. ,,We waren aan het lunchen in Huizen en daar zagen we een flyer over het Tourcafé. Hé, dat is leuk. Daar gaan we heen!”, vertelt De Roos. ,,Ik dacht, ach het regent toch. Dit is jouw dag”, lacht Maaike Caris, die niet zo veel met de Tour heeft. ,,Anders had ik nu op de camping gekeken”, zegt De Roos. Een voorspelling? ,,Als Kruijswijk in de bergen goed blijft, kan hij een podiumplek pakken.”

Appeltaart

Jelle en Diane Struik (allebei 36) zetten hun vork in grote stukken appeltaart met slagroom. ,,Het voordeel van wielrennen; je kunt ongegeneerd eten. Dat fiets je er wel weer af”, zegt Diane Struik. Samen met haar echtgenoot is ze op de racefiets uit Rotterdam gekomen. ,,Nu ikzelf fiets snap ik pas het heroïsche van de sport. Het kan pijn lijden zijn, een uitputtingsslag. Ik heb doodsangsten uitgestaan bij afdalingen. Maar ik zou niet meer zonder kunnen. Het gevoel van vrijheid. Je beleeft echt het landschap.”

Radio 1 Tourcafé meteen volle bak: ’Wat een sfeer, dit is Tourbeleving met de grote T’

Ja ze zijn bekend met het slechte imago van wielrenners op de openbare weg, die geen bel hebben en andere fietsers opzij schreeuwen. ,,Er zijn types bij die zichzelf heel serieus nemen”, weet Jelle Struik. Hij lacht. ,,Het is een raar volkje, maar wel een leuk raar volkje.”

Voor Janine Wright – geboren en getogen in IJmuiden – is het smullen in de tijdelijke radiostudio. Jaren werkte ze bij een regionale omroep als sportverslaggever. ,,Ik heb ooit gesolliciteerd bij Studio Sport, maar dat was nog in een tijd – lang geleden – dat vrouwen weinig kans maakten.”

Biertje

Intussen verstomt het geroezemoes. Iedereen heeft een plekje bij een van de grote schermen gevonden. Biertje erbij, wijntje. Ademloos kijkt het publiek toe hoe de wielrenners zich vastbijten in de 19 km lange klim naar de top van de Tourmalet. Gejoel en applaus als Thomas moet lossen. ,,Kom op Stevie!”, roept een bezoekster. Fransman Thibaut Pinot wint de 14de etappe. Steven Kruijswijk wordt derde achter Julian Alaphilippe. Fietsfan Frank Schaafsma ziet kansen voor Kruijswijk: ,,Hij zóu kunnen winnen, zo goed als hij vandaag rijdt.”

Het NPO Radio 1 Tourcafé in Beeld en Geluid is elke dag open vanaf 14.00 tot circa 18.30 uur.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*