Raad voor Cultuur: Vernieuwde NPO Start kan impact hebben op NPO Start Plus

De NPO wil met een reclamevrije, gratis en van nieuwe functionaliteiten voorziene NPO Start – on demand in te spelen op het veranderende digitale kijk- en luistergedrag van het Nederlandse publiek. De NPO Start zal volgens NPO niet ten kosten gaan van de premium dienst NPO Start Plus.

De Raad voor Cultuur (het wettelijke adviesorgaan van de regering en het parlement op het terrein van kunst, cultuur en media) vindt de redenering van de NPO dat de uitbreiding van NPO Start – on demand niet ten koste gaat van de abonnee-aantallen van NPO Plus, echter niet overtuigend. Met de aanname dat een aantal abonnees niet afneemt, neemt de NPO in de ogen van de raad een risico. Volgens de eigen Evaluatie NPO Plus1 (oktober 2020) wordt een deel van de inkomsten van NPO Plus gebruikt om de technische kosten van het NPO Start platform te dekken. Daarnaast worden inkomsten gebruikt voor innovatie en voor de financiering van aanvullende licenties van de producenten. Ook zijn de mogelijkheden voor een billijke licentievergoeding aan onafhankelijke producenten en makers mede afhankelijk van deze inkomsten.

Toch kan de raad zich vinden in de wijziging van het aanbodkanaal ‘NPO Start – on demand’. De raad adviseert staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) in te stemmen met de plannen van de NPO. De raad heeft voor de voorbereiding van het advies op deze aanvragen een commissie ingesteld die onder voorzitterschap stond van Joop Daalmeijer. Daarnaast maakten Erwin van Lambaart, Tom de Mol, Farid Tabarki en Gamila Ylstra deel uit van de commissie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*