Raad voor Cultuur: ’Journalistieke kwaliteit omroepen verdient de aandacht’

“De voorgenomen sanctie van de lNPO aan aspirant-omroep Ongehoord Nederland (ON) is een belangrijk signaal. Het laat zien dat de NPO consequenties verbindt aan de conclusies van de ombudsman.” Dat zegt Kristel Baele, voorzitter van de Raad voor Cultuur, in reactie op de bekendmaking hiervan door de NPO eerder vandaag.

“Journalistieke kwaliteit vraagt voortdurende aandacht en bewustzijn. Wij waarderen het dat de NPO hier alert op is.”

Vorige week verscheen een onderzoek van de NPO-Ombudsman Margo Smit naar aanleiding van klachten over onjuiste informatie in programma’s van ON. Haar conclusie was dat ON de Journalistieke Code van de NPO heeft geschonden op het punt van betrouwbaarheid. Daardoor zou ON passief en actief bijdragen aan verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie. De NPO maakte naar aanleiding hiervan eerder vandaag bekend wat de mogelijke consequentie is van deze conclusie. ON krijgt nu eerst de mogelijkheid om een zienswijze te geven op het voorgenomen besluit van de NPO.

De raad sprak al eerder zijn zorg uit over de borging van journalistieke waarden in het omroepbestel. De raad vindt dat iedereen die naar de publieke omroep kijkt en luistert moet kunnen vertrouwen op de journalistieke kwaliteit van de programma’s, ongeacht van welke omroep. In het onderzoek deed de NPO-Ombudsman ook aanbevelingen aan andere omroepen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*