Raad voor Cultuur adviseert over publieke omroeperkenningen

Demissionair minister Slob (Media) heeft de Raad voor Cultuur gevraagd om advies uit te brengen over de aanvragen voor erkenning van landelijke publieke omroepen. Naast de Raad voor Cultuur brengen ook het Commissariaat voor de Media en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een advies uit. Het Commissariaat voor de Media toetst daarbij de ledeneis. Mede op basis van deze adviezen besluit minister Slob vóór 1 augustus 2021 welke omroepen een erkenning of voorlopige erkenning krijgen.

NPO Omroepen

Op 1 januari 2022 start een nieuwe concessieperiode van vijf jaar voor het landelijke publieke omroepbestel. Alle landelijke publieke omroepen moeten daar een erkenning voor aanvragen. In het bestel is ruimte voor zes erkende omroepen. Dit zijn momenteel AVROTROS, KRO-NCRV, BNNVARA, EO, Omroep MAX en VPRO. De huidige aspirantomroepen zijn WNL, Human en PowNed. Zij moeten een samenwerkingsomroep vormen met een erkende omroep om in de nieuwe periode mee te kunnen doen. Verder konden startende omroepen van buiten het bestel een aanvraag doen voor een voorlopige erkenning als aspirantomroep voor de nieuwe periode.

De raad toetst in zijn advies voor alle aanvragers of zij bijdragen aan de vereisten uit de Mediawet. Daarbij wordt onder meer gekeken of de aanvragende omroep een bepaalde maatschappelijke, culturele, godsdienstige of levensbeschouwelijke stroming vertegenwoordigt. Voor de drie huidige aspirantomroepen wordt daarnaast bekeken of zij in de afgelopen concessieperiode de belofte van toegevoegde waarde voor het bestel in voldoende mate hebben waargemaakt.

De raad zal bij de ingediende plannen van nieuwe toetreders bezien of daarmee de verscheidenheid van het publieke media-aanbod wordt vergroot. Daarvoor is van belang dat de startende omroep inhoudelijk werkt vanuit een andere maatschappijvisie dan bestaande omroepen. Daarbij wordt ook bekeken of de keuze voor programmering in voldoende mate onderscheidend is van het bestaande aanbod.

Voor het opstellen van dit advies heeft de raad een brede commissie samengesteld met deskundigheid van de publieke omroep- en mediawereld. Het voorzitterschap ligt in handen van raadslid Erwin van Lambaart. Vanuit de raad zit ook John Olivieira in deze commissie. Andere leden zijn Joop Daalmeijer, Annemarie van Gaal, Henk Hagoort, Farid Tabarki en Gamila Ylstra.

De raad is gevraagd om uiterlijk 30 april 2021 zijn advies uit te brengen en zal dit doen op basis van de bevindingen van de adviescommissie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*