PvdA wil subsidie en erkenning voor Nederlandse etherpiraat


Toen Peter Zwiers, de nummer 46 van de PvdA, in 2017 een positieve column schreef over de piratencultuur in noord en oost Nederland, kreeg hij vanuit de politiek wel wat verbaasde reacties. Peter is als statenlid in de provincie Drenthe woordvoerder van duurzame energie en leefbaarheid van het platteland. Hij zet zich al ruim 3 jaar in voor de Nederlandse etherpiraat. 

Hoewel illegaal plaatjes draaien geen cultureel erfgoed kan worden, vecht Peter ervoor om van de cultuur hier omheen wel cultureel erfgoed te maken. In de podcast LOMP vertelt Peter over waarom dit zo belangrijk is. “Als piraten in de media genoemd worden, dan is de berichtgeving negatief. Er zijn zoveel mensen die hier plezier van hebben. De hobby gaat van generatie op generatie. Het is de muziek, het sfeertje met elkaar. Dat is gewoon uniek. Ik ben zelf geen piraat, maar ik ben wel een liefhebber geworden”.

Peter schat dat er nog duizenden piraten actief zijn in Nederland. Hij wil in 2021 weer een toer gaan maken door noord en oost nederland om piraten te bezoeken. In bijna ieder dorp zijn volgens Peter nog wel piraten actief. Door zijn inspanningen leert de politiek nu steeds meer over wat piratencultuur is. In 2018 kreeg Peter voor de piratencultuur officiële erkenning van Unesco, de instantie die zich bezighoudt met cultureel erfgoed. “Doordat het nu officieel erkent is en aan de Unesco voorwaarden voldoet, kan de politiek er niet meer omheen. Het is gewoon een onderdeel van onze cultuur. Dat kunnen ze niet uitbannen en ervoor zorgen dat het niet meer bestaat”, aldus Peter. 

Voor het beleid tegen piraten is de politiek in Den Haag leidend. De minister gaat over het beleid, het ministerie werkt dat uit en de tweede kamer hoort daarmee akkoord te gaan. “En daar wil ik echt iets aan gaan doen. Wat mij betreft gaan we met een voorstel komen richting Den Haag met daarin de beste oplossing voor piraten. Dan wil ik wel zien hoe Den Haag daarop reageert”.

Over hoe ver Peter daarin wil gaan is hij duidelijk. “Ik wil absoluut mee naar Den Haag. Ik heb al gedacht, kunnen we als provincie niet een stuk frequentie kopen? Als het cultureel erfgoed is en onderdeel van Drenthe, faciliteer daar dan in. Dan gaan we kijken of we in Den Haag een marathonuitzending kunnen doen vanaf het plein voor de tweede kamer. Daarmee heb je de aandacht en daar gaat het uiteindelijk om. Je moet eerst aandacht krijgen, om vervolgens met een goed plan het probleem op te lossen”. 

“Het probleem is dat ze niet meer weten wat ze met de piraten moeten. Hoe je het ook went of keert, piraten zullen een plekje moeten hebben” aldus Peter. “Den Haag moet weten dat piraten belangrijk zijn. Ik ben er echt van overtuigt dat de overheid hier ook aan mag meebetalen. Aan alles wat we belangrijk vinden in dit land betalen we gewoon mee. Piratencultuur hoort daar ook gewoon bij, dus daar mag ook gerust subsidie voor komen”. 

Volgens Peter zorgt het huidige beleid met torenhoge boetes voor problemen met bijvoorbeeld onbemand zenden. Daar was vroeger, toen de boetes nog lager waren geen sprake van. “Door het beleid is het probleem alleen maar groter geworden”, aldus Peter.

Hoewel Peter al veel heeft bereikt, is hij nog niet klaar en weet hij wat hij in 2021 wil bereiken. “Je hebt twee varianten van cultureel erfgoed. De eerste status hebben we nu bereikt. De cultuur is opgenomen op de lijst als voorlopig cultureel erfgoed. En dan kun je nog naar een volgende stap. We zitten nu in de Keuken Kampioen Divisie. We willen naar de Eredivisie. In Den Haag willen ze graag zien dat dit ook vanuit de piraten zelf komt. Wat daarvoor nodig is, is dat er ongeveer vijf personen uit de piratenwereld opstaan om hun schouders eronder te zetten. Daarmee kunnen we de piratencultuur ook voor toekomstige generaties borgen”. Piraten die interesse hebben kunnen via piratencultuur.nl contact opnemen met Peter. 

De volledige podcast met Peter kan hier beluisterd worden.

6 Comments

  1. Onmiddelijk afschieten dit idee… Je wil niet weten hoeveel ellende die piraten op hun hals halen. Voorbeelden genoeg.
    Verder worden de geregistreerde radioamateurs op één bult geveegd met de etherpiraat. Ook in mijn ogen volstrekt onwenselijk.

  2. Op de middengolf kun je allang legaal uitzenden, dus er hoeft geen ‘stukje frequentie’ gekocht. En erkenning voor stoorzenders die geen BUMA/STEMRA rechten afdragen is werkelijk te zot voor woorden.
    Krijg ik straks ook erkenning voor fietsen zonder licht en wordt op de stoep fietsen cultureel erfgoed?

    • Onder tussen worden wel comm stations die de regionale invulling waar ze not a bene zelf voor gekozen hebben, volledig aan hun laars lappen wel degelijk beloond door deoverheid met een zgn voorwaardelijke veiling.
      Dus wel degelijk erkenning van fout gedrag.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*