‘Publieke omroep handelt teveel uit angst’

De fusies van omroepen die vanaf 2014 werden doorgevoerd, zijn organisatorisch misschien dan wel een succes, omdat ze beoogden de ingewikkelde besluitvorming binnen de publieke omroep te vergemakkelijken, maar ze hebben onprofijtelijk uitgepakt voor de omroepen in kwestie en ook voor de publieke omroep in totaliteit.

‘De NPO maakt geen keuzes, de omroepen maken ze niet. We doen alles vanuit angst dat we iets missen, maar wat is dan nog onze ideologie?’. Dit vraagt directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV zich af in een interview dat ik met hem had voor het mediaplatform Spreekbuis. Kuipers doet zijn uitspraken bij gelegenheid van de introductie vandaag van een nieuwe koers voor zijn omroep die tevens gepaard gaat met het invoeren van een nieuwe vormgeving.

Uiteindelijk pakten de fusies niet zo goed uit voor de herkenbaarheid van de betreffende omroepen, vindt hij.  Die zijn meegegaan in de wens van de NPO om breed te programmeren, gericht op grote kijkcijferaantallen. Daardoor is het profiel teveel verwaterd. De omroepen in kwestie -en dus ook zijn eigen omroep- moeten dat zichzelf aanrekenen vindt hij.  ‘De toenmalige leidinggevenden hebben onvoldoende nagedacht over de vraag; ‘Wat nu?’ We zijn teveel productiebedrijf geworden, waar programma’s maken belangrijker was dan de eigen identiteit’,aldus Kuipers. KRO-NCRV kiest met de vandaag gepresenteerde koers daarin nu een eigen weg.

Ga voor het hele longread-interview naar Spreekbuis.nl

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*