Prominente deelnemers Groot Dictee bekend

Schaatser Koen Verweij, cabaretier Klaas van der Eerden, politiek verslaggever Ron Fresen (NOS), Radio-dj Eva Koreman (3FM), tv-producent Bert van Leeuwen, actrice Imanuelle Grives en rapper Sef, bekend van hits met The Opposites, behoren dit jaar tot de Nederlandse prominente deelnemers van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. 

De jaarlijkse spellingtoets wordt zaterdag 19 december uitgezonden bij de NTR op NPO 2. De dicteetekst wordt geschreven door de Vlaamse auteur Lieve Joris, vooral bekend van haar reisverhalen. De jury bestaat uit Annemarie Jorritsma, Lieve Joris en Ludo Permentier. De presentatie is in handen van Philip Freriks en Freek Braeckman.

 

De Nederlandse prominenten zijn o.a. (namen onder voorbehoud): 
Nicole Buch (tv-producent en presentatrice), Klaas van der Eerden (cabaretier en tv-presentator Het Klokhuis en Foute Vrienden), Ron Fresen (politiek verslaggever NOS Journaal), Imanuelle Grives (actrice o.a. Alleen maar Nette Mensen en BNN-serie Vechtershart), Katja Herbers (actrice Het Nationaal Toneel, Divorce, Manhattan), Tanja Jadnanansing (Tweede kamerlid en voormalig programmamaker NOS), Nynke de Jong (Journaliste en columniste o.a. NRC Next, schrijfster), Cécile Koekkoek (hoofdredacteur VARA-gids), Eva Koreman (Radio-dj 3FM), Bert van Leeuwen (tv-producent), Sef (Youssef Gnaoui, rapper o.a. The Opposites), Koen Verweij (schaatser, olympisch zilver en goud 2014 en wereldkampioen allround) en Ad Visser (oud-radiopresentator en televisiepresentator van o.a. Toppop.


De Vlaamse prominenten zijn (namen onder voorbehoud):

Bart Cannaerts (stand up comedian, zanger en televisiemaker), Kris De Smet(Muzikant, bekend van De Nieuwe Snaar), Fred Eerdekens (beeldend kunstenaar),Fikry El Azzouzi (auteur, theatermaker, columnist), Michèle George (dressuurruiter, 4 keer Paralympisch goud), Corry Hancké (journaliste voor De Standaard), Marleen Merckx (actrice bekend van soapserie Thuis), Björn Rzoska  (fractieleider Groen in het Vlaams Parlement), Frederik Sioen (singer-songwriter, componist), Gratienne Sioncke (vrouwelijke ondernemer van het jaar 2015 met Borginsole), Fatma Taspinar (journaliste VRT, radioverslaggever justitie en Turkije), Lara Taveirne(auteur De Kinderen van Calais, Vlaamse debuutprijs 2015), Bogdan Vanden Berghe (algemeen directeur 11.11.11, org. voor ontwikkelingssamenwerking), Elviera Velghe (directrice FotoMuseum Antwerpen), Sien Wynants (tv-presentatrice Ketnet, muzikant).

 

Vernieuwde opzet
Het Groot Dictee 2015, de 26e editie, krijgt een andere opzet dan de voorgaande 25 keer. Was Het Groot Dictee in die jaren een spellingwedstrijd tussen de prominenten en de krantenlezers, dit jaar wordt het een echte derby der lage landen; een taalstrijd tussen Nederland en Vlaanderen. Aan de ene zijde van de Eerste Kamer nemen de Nederlanders plaats: 15 prominenten en 15 lezers van de Volkskrant; aan de andere zijde de Vlamingen: 15 prominenten en 15 lezers van De Morgen. Gezamenlijk maken zij het dictee. 
 

Na het schrijven van het dictee volgt de finale. De beste speller van de Volkskrant vormt een team met de beste prominente Nederlander; de beste speller van De Morgen vormt een team met de beste Vlaamse prominent. In de finale krijgen de teamleden de opdracht tien moeilijke woorden te spellen. Het team dat uiteindelijk de minste fouten maakt, is de winnaar van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2015: Nederland of Vlaanderen.


Aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal doen dertig bekende Nederlanders en Vlamingen mee. Zij nemen het op tegen dertig spellingkenners, die zich plaatsen via een voorronde in de Volkskrant en de Vlaamse krant De Morgen.

 

Uitzending: zaterdag 19 december, 20.20 uur NPO 2

Website: grootdictee.nl  

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*