Programmering ‘campingzender’ BVN wordt geheel Nederlands en gaat deels van de satelliet

BVN verder met volledig Nederlandse NPO-programmering; Vlaams aanbod vanaf 1 juli 2021 via digitale VRT-platformen. BVN, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen buiten Nederland en Vlaanderen, gaat vanaf 1 juli 2021 verder met een 100% Nederlandse NPO-programmering. Het samenwerkingsverband binnen BVN wordt de komende maanden afgebouwd vanwege een nieuwe digitale strategie van de Vlaamse minister van Media.

BVN biedt vanaf genoemde datum het beste van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) aan alle Nederlandstaligen die buiten Nederland wonen of verblijven. De zender blijft overal ter wereld via internet beschikbaar en in een belangrijk deel via de satelliet. Vlamingen in het buitenland kunnen vanaf 1 juli 2021 het VRT-aanbod bekijken en beluisteren via VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps. “Met respect voor de keuze van de Vlaamse minister van Media gaan beide partners op constructieve manier uit elkaar. We kijken terug op een zeer prettige samenwerking”, zegt Frans Klein, voorzitter van het BVN-bestuur.  

Voor Nederlandstalige tv-kijkers wereldwijd biedt BVN vanaf komende zomer een volledig uit NPO-programma’s bestaand aanbod, niet alleen overal via internet, maar ook via satellietontvangst. De 113WA-Eutelsat-satelliet zorgt bijvoorbeeld voor ontvangst van BVN in de overzeese gebieden die tot het Nederlands Koninkrijk behoren, maar ook in Zuid- en Midden-Amerika en een groot deel van de Verenigde Staten. Daarnaast blijft BVN ook te ontvangen via de Astra 1-satelliet in heel Europa en het aangrenzende gebied in Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. We verwijzen iedereen voor de precieze ontvangstregio’s naar deze website.   

Het einde van de samenwerking binnen BVN heeft helaas wel gevolgen voor een gedeelte van de huidige satellietdistributie. Klein: “De hoge kosten voor het uitzenden via de satelliet konden tot nu toe worden gedeeld met Vlaanderen, maar nu deze subsidie stopt, zijn we helaas genoodzaakt om te bezuinigen op enkele dure satellietcontracten.” Voor sommige kijkers naar BVN heeft dit al vanaf 1 mei gevolgen voor de satellietontvangst. “We vinden het heel vervelend voor het deel van de kijkers dat via deze satellieten naar onze zender kijkt. Maar we hopen dat deze mensen alsnog BVN kunnen bekijken via het internet.”  

De naam BVN blijft bestaan en verwijst vanaf 1 juli 2021 naar het ‘Beste Van NPO’. BVN wordt sinds 2015 wereldwijd via internet gratis aangeboden. Hiervoor hoeven dus geen abonnementskosten worden betaald. De BVN-livestream is te vinden via de website www.bvn.tv/bvnlive en via de gratis BVN-app (voor Android en iOS).  

De volgende satellieten stoppen binnenkort definitief met doorgifte van BVN: SES-5 (in midden en zuidelijk Afrika) per 1 mei 2021 AsiaSat 5 (in Azië) per 1 juli 2021 Optus D2 (in Oceanië) per 1 juli 2021 Galaxy 19 (in Canada, Verenigde Staten en Midden-Amerika) per 1 juli 2021 Multichoice/DStv (in zuidelijk Afrika) per 1 november 2021 Kijkers van BVN die meer willen weten over de veranderingen kunnen hier terecht. Informatie over de nieuwe opties van de VRT is in de loop van de maand mei hier te vinden.

3 Comments

 1. Overal ter wereld via internet beschikbaar?
  Ik weet heel zeker dat er niet eens overal ter wereld internet is!
  En dan met name in Afrika, Azië, Oceanië, midden Amerika en grote delen van Canada, juist waar de satelliet verspreiding wordt beëindigd.
  Vervolgens is daar waar wel internet is, lang niet overal de grote bitsnelheid beschikbaar, die we in Nederland gewend zijn.

  Daarnaast houden sommige landen alles uit het buitenland op internet tegen.
  Voorbeelden: China, Noord-Korea.
  Er zijn vast ook beperkingen in andere landen, b.v. Iran.

  En dan nog een correctie voor de hierboven genoemde BVN site:
  Rusland ten westen van de Oeral behoort niet tot Azië, maar tot Europa. De hoofdstad van Rusland ligt niet in Azië, maar in Europa.

 2. Beetje achterhaald deze zender. Als je toch niet meer overal te ontvangen bent, stop er dan maar gewoon helemaal mee. Dit is weer typisch zo’n half bakken Frans Klein publieke omroepje spelen besluit.

  Regel in de politiek dat die blokkade er af gaat en zorg gewoon dat NPO Start en Plus ook in het buitenland te ontvangen zijn. Geld ook voor VRT.nu maar begrijp dat ze dit nu gaan doen per 1 juli. Dat is mooi, dan hoeft men in Nederland dus niet naar België te rijden om daar aan iemand te vragen of men even zijn telefoonnummer mag lenen om te bevestigen dat je echt in België woont. Echt wat een onzin regels. Geef de Nederlandse en Vlaamse commerciële zenders en bijbehorende online platforms ook gewoon vrij aan elkaar en de rest van de wereld zodat men overal (al dan niet tegen betaling) naar deze programma’s kan kijken.

 3. Ik kan, in Indonesië, bvn maar heel gedeeltelijk via internet bekijken. Oa wel journaal, maar de meeste programma’s niet. Gaat dat na 1 juli veranderen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*