Prinsjesdag-uitzending door rechten-kwestie buiten Nederland beperkt toegankelijk

Op 1 april 2018 schafte de Europese Unie geoblocking binnen EU-lidstaten af. Hierdoor verviel de technische blokkade, waardoor tv-uitzendingen niet in het buitenland zichtbaar waren. Diverse Nederlanders in het buitenland klaagden deze week op social media dat zij de NOS-uitzending van Prinsjesdag niet live konden volgen. Een NPO-woordvoerder meldt aan Spreekbuis.nl dat niet alle programma’s vanuit het buitenlands toegankelijk zijn.   

NPO meldt: ‘De livestreams van NPO 1, 2 en 3 kunnen via NPO-platforms (website/ app) alleen in Nederland worden bekeken. Dit heeft te maken met rechten op programma’s die niet gelden voor buiten Nederland. Prinsjesdag kon men niet live buiten NL bekijken (wel terugkijken); via de BVN-livestream kon men overigens wel live Prinsjesdag kijken. Dat binnen de EU mediacontent toegankelijk moet zijn voor Nederlanders met hoofdverblijf in Nederland, geldt alleen voor betaalde diensten. Dus voor NPO Plus en NLZIET bijvoorbeeld.’ 

update: NPO geeft nog meer duidelijkheid over de kwestie.
Het is helaas niet mogelijk om op NPO Start fragmentarisch voor een specifiek programma de regio-restricties aan te passen voor de livestream. Voor alle livestreams op NPO Start hebben zij georestricties ingesteld. Deze georestricties gelden voor alle programma’s die live worden bekeken via de livestream van NPO1, NPO2 of NPO3 (npostart.nl/live).

Dat verschilt bij het terugkijken van programma’s via NPO Start in het buitenland, de zogenoemde ‘vod-items’. Oftewel: na de lineaire uitzending is het programma – zoals ook Prinsjesdag – als vod-item terug te bekijken. Maar hiervoor kunnen vanwege de rechten wel specifieke regiorestricties worden ingesteld. Een Amerikaanse serie is bijvoorbeeld vaak begrensd tot Nederland, terwijl het NOS Journaal in de hele wereld bekeken kan worden.

Hier bovenop komt nog de portabiliteitswet. Dit geldt echter alleen voor de betalende gebruikers (want de portabiliteitswet gaat om abonnementen waar je voor betaalt) en geldt dus niet voor de mensen die gratis gebruik maken van NPO Start. De regiorestricties voor de livestream van NPO1 staan ingesteld op: Gratis (NPO Start): alleen te bekijken vanuit Nederland en vanaf de BES eilanden Betaald (NPO Plus): te bekijken vanuit de hele EU en de BES eilanden Conclusie: gebruikers zonder betaald abonnement die Prinsjesdag via de livestream van NPO1 hebben bekeken zullen dus inderdaad een geoblock-melding hebben gekregen. Gebruikers die wel een betaald NPO Plus of NLZIET hebben, zullen de livestream zonder problemen hebben kunnen afspelen. Voor het vod-item van Prinsjesdag staan geen regiorestricties ingesteld. Oftewel: iedereen kan het vod-item van Prinsjesdag afspelen vanaf elke locatie ter wereld, ongeacht of ze een betaald abonnement hebben of niet.

2 Comments

  1. Opmerkelijke reactie van NPO. Prinsjesdag lijkt me juist een programma waar de hele publieke omroep haar bestaansrecht uit verleend. Deze uitzending wordt nu in feite achter een paywall gezet, want alleen te zien via de betaalde diensten NLziet en NPO Plus. Ja en BVN. Wist niet eens dat die zender nog bestond. Of doen ze het om BVN nog een beetje toegevoegde waarde te geven?

  2. Gevalletje niet nadenken bij het maken van de software. “Doe maar iets, enne o ja sluit alle live content maar af voor het buitenland”.
    Waarom niet gewoon NPO Politiek op internet? Daar zit nooit een buitenlandse serie op met een rechtenkwestie, toch?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*