Pointer wint Tegel in categorie Buitenland

Het journalistieke onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) heeft De Tegel in de wacht gesleept in de categorie buitenland. De Tegel is een Nederlandse prijs voor journalistiek die sinds 2006 wordt uitgereikt. In het danstheater Amare in Den Haag werden maandagavond 23 mei de prijzen uitgereikt.

Pointer won met de online productie hun onderzoek naar pushbacks. Mensen die met geweld bij de grenzen van Europa worden tegengehouden en letterlijk worden teruggeduwd, zonder dat ze de kans krijgen om asiel aan te vragen. Het is in strijd met internationale verdragen, maar desondanks gebeurt het al jaren. Pointer bracht samen met Lighthouse Reports en internationale media deze misstand in kaart en liet aan de hand van beeldanalyse zien hoe vluchtelingen in deze gevaarlijke situaties terechtkomen. Het onderzoek werd veelvuldig besproken in de internationale pers en was aanleiding voor de Europese Commissie om Kroatië en Griekenland op te dragen om onderzoek te doen naar deze illegale pushbacks.

Hoofdredacteur René Sommer is trots op het team van Pointer: “Het is fantastisch dat we voor de derde keer op rij een Tegel mee naar huis mogen nemen, dit keer in de categorie Buitenland. Een geweldige waardering voor het team dat hier hard aan gewerkt heeft. Natuurlijk ook alle lof voor onze internationale partners en Lighthouse Reports. Zonder hen hadden we dit verhaal niet kunnen maken.” In 2020 won Pointer een Tegel voor het onderzoek Zorgcowboys. Vorig jaar werd de online productie ‘De straat die niet meer bestaat’ bekroond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*