Podcast over reclamelegende Giep Franzen

Vanaf vandaag is ‘GIEP’ te beluisteren. Deze podcast vertelt hoe de reclame-industrie in Nederland sinds de jaren ‘60 uitgroeide tot een volwaardige bedrijfstak. Een verhaal dat wordt verteld aan de hand van één van de meest invloedrijke reclamemakers die ons land ooit heeft gekend: Giep Franzen. 

Op 2 januari 1967 werd in Nederland voor de allereerste keer een televisiereclame uitgezonden. Het is de markering van een nieuw tijdperk in de reclame. Adverteerders ontdekken de kracht van reclame, de budgetten groeien en de bureaus schieten uit de grond. Een nieuwe generatie reclamemakers rekent af met de oubolligheid uit de voorgaande decennia. En één van is Giep Franzen (1932-2020), mede-oprichter van het roemruchte reclamebureau FHV en ‘merkenprofessor’. 

Symbool voor een nieuwe tijd

GIEP vertelt het verhaal over de ontwikkeling van reclame in Nederland, tegen een historische achtergrond. Reclame heeft zich afgelopen halve eeuw ontwikkeld tot een industrie met grote economische waarde en is alom aanwezig. De 6-delige serie laat zien hoe het ooit is begonnen. 

Giep Franzen is het hoofdpersonage aan wie de reeks is opgehangen. Behalve dat zijn levensverhaal dwars door deze cruciale periode in de geschiedenis loopt, stond zijn manier van denken ook symbool voor een nieuwe tijd. ‘Zijn’ FHV was daarnaast lange tijd het meest invloedrijke reclamebureau van Nederland.

Nederlandse ‘Mad Men’

‘GIEP’ is een Airborne Original en ontwikkeld door het Amsterdamse audio agency Airborne, in nauwe samenwerking met SWOCC (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Commerciële Communicatie), in 1995 opgericht door Franzen. En is mede mogelijk gemaakt door Adformatie en Ace, family of leading agencies.

Marvin Jacobs, Creative Director van Airborne: “Met GIEP hebben we een soort Nederlandse ‘Mad Men’ willen maken, maar dan vakinhoudelijker. Het doel was om een verhaal te vertellen dat voor iedereen interessant is, ook als je niet zelf werkzaam bent in deze industrie.” 

Mary Hoogerbrugge is als beschermvrouw verbonden aan het SWOCC: “Voor ons is het belangrijk om te laten zien dat het gedachtegoed van Giep over merken nog steeds actueel is en dat je met een wetenschappelijke benadering betere – en vooral ook effectievere – reclame maakt. Tegelijkertijd willen we ook een verhaal vertellen dat reclame in een maatschappelijke context plaatst.”

Storytelling podcast

In deze storytelling-podcast worden interviews met reclamemakers van het eerste uur afgewisseld met uiteenlopend archiefmateriaal, waaronder oude commercials. Journalist en podcast-maker Liesbeth Rasker is de host van ‘GIEP’. De eerste twee afleveringen zijn nu beschikbaar, de rest volgt de komende 4 weken elke keer op donderdag.

‘GIEP’ is te beluisteren via alle reguliere podcast-platformen. 

Luister naar ‘Giep’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*