Pieter Omzigt’s Nieuw Social Contact wil terug naar twee publieke zenders


In een recente bekendmaking heeft de partij Nieuw Social Contact, geleid door Pieter Omzigt, haar verkiezingsprogramma onthuld. Een van de prominente onderdelen van dit programma is het mediabeleid, dat zich richt op het waarborgen van een divers en pluriform media-aanbod.

Het document benadrukt het belang van het publieke omroepstelsel in het weerspiegelen van de diversiteit van de samenleving in hun programma-aanbod. Er is echter bezorgdheid geuit over de afnemende relevantie van traditionele media, zoals televisie en radio, vooral onder jongere generaties.

Een van de opvallende voorstellen is de beperking van de financiering van de nationale publieke omroep (NPO) tot slechts twee zenders. De vrijgekomen middelen worden vervolgens geïnvesteerd om producties te stimuleren op gebieden zoals nieuws, achtergronden, geschiedenis, film, kunst en cultuur. Deze producties zullen beschikbaar zijn via verschillende kanalen, variërend van publieke zenders tot commerciële zenders en sociale media.

Nieuw Social Contact benadrukt ook het belang van pluriforme media en stelt strengere voorwaarden voor fusies en overnames in de mediasector, inclusief kranten.

Een andere kernfocus van het mediabeleid is de ondersteuning van lokale en regionale omroepen. De partij gelooft dat voor een gezonde rechtsstaat het cruciaal is dat de gehele publieke sector, inclusief lokale en provinciale democratie, wordt gevolgd door kritische en onafhankelijke journalistiek. Daarnaast willen ze de samenwerking tussen regionale, lokale en nationale omroepen stimuleren.

Met deze beleidsvoorstellen streeft Nieuw Social Contact naar een evenwichtige en representatieve mediarepresentatie die de diversiteit en waarden van de Nederlandse samenleving weerspiegelt.


38 Comments

  1. Natuurlijk kun je voor bezuinigingen op de publieke omroep zijn, maar het idee om publieke netten te verminderen getuigt van een verouderde visie die weinig kennis van media toont.

    • Dus 1 net minder maakt qua kosten niet uit Richard?
      Ik zou het zo hebben aangenomen van Omtzigt moet ik eerlijk zeggen.

      De huidige indeling van netten vind ik wel onlogisch eerlijk gezegd.

  2. Eens, het mag allemaal wel wat minder. Wat voegt een 3e zender nog toe wat ooit opgericht is als jongerenzender. NPO 1 en 2 zijn m.i. meer dan genoeg om de beoogde doelgroepen te bereiken, en dan met name de doelgroepen die nog interesse hebben in lineaire media. Eens met Omzigt dus.

    • 3 is niet opgericht als jongerenzender, maar om tegenwicht te bieden aan de onvermijdelijke komst van de commercielen.
      Overigens kunnen ook wel wat overbodige muziekzenders van de NPO weg, in ieder geval van de FM af.

      En het is OmTzigt en Nieuw Sociaal ContRact.

      BBB wil ook naar 2 netten en PVV naar de nul.
      Dus als het na 22 november naar rechts helt wordt het nog zwaar weer voor de NPO/.

  3. Dan mogen er ook wel wat com zenders verdwijnen, alle bij maar 1 com zender, meer niet voor RTL en TALPA , 2 com zenders tegenover de NPO is best te doen RTL heeft zoveel zender die niets toe voegen Talpa kan ook best met 1 zender want ze zijn er alleen voor beeldvulling , en reclamegelden

    • Dat is niet met elkaar te vergelijken. De NPO is publiek en moet voorzien in een behoefte. Deze is er al een aantal jaren niet betreft NPO3. Deze zender hoeft van mij niet weg maar hoort wel een andere invulling te krijgen. Dit zelfde geld voor 3FM.

      Bij de commerciële zenders ligt dit anders. Het zijn bedrijven die geld moeten verdienen. Dat is voor RTL en Talpa het belangrijkste. Zolang dat met elk van de zenders gebeurd zullen deze zender blijven bestaan.

  4. Het gaat mij er vooral om dat het een onzinnige bezuiniging in een wereld dat steeds meer over on-demand gaat. Voor mijn part maken je 100 digitale zenders gevuld met herhalingen.

  5. Neem kennis van mijn ingezonden reaktie’s: inzake de toekomst van de NPO en de Reginale Omroepen.En vooral dat ik globaal 30 jaar over Satelliet-ontvangst beschik,en héél veel TV/Radio omroepen FTA(FREE TO AIR) te ontvangen,en vaak in de meest beste digital ontvangst Techniek:oa in de HDTV Format en de 4 K Ultra HD Format.Ziet via Thema: Media Park Hilversum,mijn ingezonden exakte informatie.En daarnaast meer zeer hoog opgeleide Technische onderlegde Deskundigen,en niet die Dekundigen die Media-Geil zijn,die weten dat waterstof-ontwkkelingen de Heilige Graal is voor de toekomst van de BV Nederland.Via youtube.nl (tik in) Wasserstoff und Mobility: LKW (tik in) Wasserstoff-der Zukunftantrieb für den Schwerverkehr.Voor die lezers die de Duitse Taal beheersen,wij Oosterlingen konden vanaf 1950 met een Harkantenne de Duitse omroepen ontvangen zowel de ARD/ZDF/WDR en later via de Astra 19.2 de vele Duitse publieke/Deelstaat TV/Radio omroepen zonder die vervelende reclame-boodschappen ontvangen.Voor meer luister en kijkgenot: ga over zover het mogelijk is naar Schotel-ontvangst.Dan bent u minder afhankelijk van de NPO/Commerciele TV zenders.En dat is genieten van de ultieme vrijheid,wat je wel en niet wilt ontvangen.

    • Neem kennis van mijn reactie: als er rode streepjes staan onder de woorden die je typt, dan betekent dit dat het incorrect Nederlands is. Deze handige controle geeft echter niet aan dat aan je verhaal geen touw vast te knopen is.

    • Duitse TV sinds 1950?
      Zo oud ben jij nog niet. Want het bestond nog niet in 1950.
      Even een beetje DuckDuckGo-en (eerst opzoeken voordat je iets opschrijft van voordat je geboren bent!):
      ARD is opgericht in 1950, maar zendt tv uit vanaf 25 december 1952 (ARD, later Das Erste). Sommige bronnen noemen 1954 als start, nergens staat tv vanaf 1950.
      ZDF is TV gaan uitzenden op 1 april 1963.
      WDR ging van start op 1 januari 1956, maar alleen met radio.
      WDR Fernsehen startte met een eigen zendernetwerk (WDR 3) op 17 December 1965.
      Dus ik vind het heel knap dat jij (blijkbaar als 75 plusser) al die drie tv-zenders al in 1950 hebt gezien…

  6. Maak NPO3 maar commercieel, bij Talpa ofzo. Maak er Veronica van, daar heeft Veronica vast meer potentie dan op 8. Verkoop 8 maar lekker aan DPG.

  7. Jaren een schotel gehad. Leuk al die FTA kanalen. Maar die wil je niet zien hoor. Lokale omroep van Rome, Kazachstan24 en vaak in een slechte kwaliteit. Ja er zit ook best wat leuks tussen maar dan word je weer helemaal gestoord van de reclame. Zo spannend is het allemaal niet.
    Vwb het NPO verhaal. Even een tandje minder kan geen kwaad. Gaat een hoop geld in om en is een leuke speeltuin voor de makers. Maar kijken er werkelijk zoveel mensen naar die programma’s?

  8. Dirk: volgens is het een kul verhaal,niet goed onderbouwt,Via de Astra 19.2(1)/23.5(3) en via Astra 3:zijn vooral de Engelse TV kanalen oa de BBC en de meerdere BBC omroepen FTA en de Regionale Engelse omroepen te ontvangen>maar wat jij bedoelt is de Hotbird satelliet en daar kun je eigen landstaal ontvangen,minimaal 5000 TV/Radio kanalen ontvangenMaar dan moet je minimaal een Schotelbezitten van 80 cm diagonaal en minimaal 3 LNB gemonteerd,en met meerdere LNB’s kun je met gemak 10.000 kqnqlen ontvangen,en door de globalisering in Nederland,kunnen de nieuwe medelanders kijken naar hun eigen lands kanalen,en in hun eigentaal.Ik kijk ook niet naar Turkse/Italiaanse/Noorse/Zweedse/Spaanse/Franse/Hongaarse/Poolse etc omroepen die ik niet kan verstaan.Maar wel de vrijheid van TV omroep-Sat kanalen in mijn favoriete digital geheugen te plaatsen.Mijn voorkeur is via de BVN via.www.bvn.de om de Nedrlandse/Vlaamse omroepn te ontvangen>en de BVN is overal in de wereld te ontvangen,via div. Satellieten.Als voormalig Schotel-specialist,wordt er heel veel onzin verteld,door het WOK volk,die totaal geen verstand hebben,inzake de technische ontvangst mogelijkheden.Maar een hoop onzin uitkramen.En dat is het dilemma in Nederland,afzeiken van die groep Schotel-bezitters die wel genieten van hun Schotel.Als voormalig Feedhunter(Hobby matig) ziet via: Google.nl (tik in) Feedhunter en neem kennis wat je allemaal kunt ontvangen,en ook heel veel nieuws uit de wereld kan ontvangen.DIRK GA TOCH BUITENSPELEN,ALS JE NIET JUNT BESCHIKKEN OVER HET MEDIUM VAN SAT ONTVANGST.

    • Wat is je punt? Dat we aan de schotel moeten?
      Lees nog even het onderwerp terug en probeer het dan opnieuw.
      (zet wel even je CAPS LOCK uit).

    • Inderdaad Schotelman, wat een hoop onzin kraam jij uit.
      BBC + andere UK kanalen zitten niet op 19,2 of 23,5, maar op 28,2 en 28,5, al heel veel jaren.
      Op de Hotbird zit geen Nederlands of Vlaams kanaal FTA.
      Ik twijfel stevig aan 5000 TV+Radio FTA op de Hotbird, maar ik heb ze niet geteld.
      http://www.bvn.de is de site van de Baugewerbe-Verband Niedersachsen. Dat heeft helemaal niks met BVN TV te maken.
      Probeer het eens op https://www.bvn.tv/
      De VRT doet al jaren niet meer mee met BVN.
      BVN is ook al lang niet meer wereldwijd per satelliet te ontvangen, bijvoorbeeld helemaal niet meer in Azië (daar woont toch ongeveer de helft van de wereldbevolking) en ook niet in delen van Afrika.
      BVN zit in Europa op de Astra 1L op 19,2.
      Een goede satelliet internet site is: https://nl.kingofsat.net

  9. Haha. Net als jij ben ik jarenlang werkzaam in de satelliet industrie. Ik weet van feedhunten, lyngsat.com, wavefrontier schotels, Triax, Channel Master, C band ontvangst, DiSEq, Dreambox, Topfield, Alps lnbf’s, Visiosat BiSat, analoge Pace ontvangers met D2Mac voor de Nordic Channels, cardsharing, Sky Digital op 28 oost, Hispasat, de oude Intelsat op 27,5 West waar je Discovery Channel kon oppikken met de Nokia Mediamaster 9500, TV Cabo voor ontvangst van Portuguese zenders. Moet ik doorgaan?
    Hotbird is en was chaos. De overige FTA zenders veelal niet spannend. Je weet niet wat er vanavond komt want de EPG doet het niet altijd goed. En je wordt doodgegooid met reclame.
    Enige leuke is inderdaad de Engelse vrije zenders.
    Kijk, ieder zijn meug hoor. Maar om het nou te verkopen als DE oplossing gaat ook wel weer wat ver.

  10. Dirk: mjn inhoudelijk betoog,kan gezien worden als een uitdagend karakter in verweven,in vooral het WOK-volk laat zich uiten in een totale onkunde,en laten zien dat ze een IQ bezitten van een Wasbeer.Het is keuze wat je wilt ontvangen via de Kabel-providers en de Schotelbezitters.Ik verneem elke dag,dat de Netbeheerders van de ontvangst van internet en het digitale TV zenders steeds duurder worden oa Ziggo/KPN/Delta glasvezel etc.En daarmee moet het WOK-volk mee doen,steeds meer kostenverhogende factoren. Het maakt het verschil in Luister/kijkgenot. tov Schotel-ontvangst.Wie volgt voor de volgende onzin,het WOK-volk,is nu weer aan de beurt.

  11. Het blijft vooralsnog onduidelijk of er direct een besparing is als we teruggaan naar 2 publieke zenders. Het exacte bedrag van de besparingen zou afhangen van de specifieke omstandigheden en beleidsbeslissingen op het moment van de herstructurering. Daarom zou een gedetailleerde kosten-batenanalyse nodig zijn om een nauwkeurige schatting te maken van de besparingen die zouden worden gerealiseerd door terug te gaan naar 2 publieke netten in Nederland. Wat namelijk niet is meegenomen in de voorlopige modellen zijn de Ster-inkomsten. Terug naar 2 netten is ook 33% minder inkomsten.

  12. @marcel,
    Klopt grotendeels wel dat de toegevoegde waarde van npo 3 twijfelachtig is. Snap echter niet dat Omzigt hier 1 van zijn belangrijkste mediapijlers van maakt.

    • Omtzigt wil ook de Regionale omroepen meer naar voren halen, en dat kan als hij het 2 netten verhaal daaraan gekoppeld had.
      Dus maak van 3 een publieke zender maar dan ingevuld door de regionale omroepen, die dus bijdragen leveren aan de zender en dan landelijk te zien zijn. Op 3 ook de regionale (nieuws)programma’s alleen voor de eigen regio, dus alles op 3. Dat is beter dan 30 waar ze nu op zitten.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*