Philip Freriks presenteert Een Hollander in Parijs

Philip Freriks stapt in de voetsporen van Nederlandse kunstschilders in 19de eeuws Parijs.

Ruim een eeuw lang was Parijs de smeltkroes van cultureel Europa en de hoofdstad van de negentiende eeuw. In de 6-delige serie Een Hollander in Parijs volgt presentator Philip Freriks de Parijse periode van zes Nederlandse kunstschilders: Van Spaendonck, Scheffer, Jongkind, Maris, Schwartze en Van Dongen. Wat waren hun eerste indrukken? Wie ontmoetten ze en waar leefden en leerden ze? Via hun ogen zien we hoe Parijs in de 19de eeuw een heksenketel was, een episch centrum van de macht vol kunst, feesten, mooie verhalen en het leven zelf.

De kunstenaars waren op het juiste moment in Parijs. Als je iets wilde betekenen in de kunst, moest je in de 19de eeuw in Parijs zijn. Ze kwamen als beginnende kunstenaars met een aanbevelingsbrief in hun zak aan en toen begon het grote avontuur. Ze werden dronken met een jonge Picasso en keken stiekem af bij Michelangelo. Maar het waren vooral ook de mogelijkheden, de ateliers, de opleidingen en de tentoonstellingen. En het waren de mensen, de collega kunstschilders, de kunsthandel en de vrouwen.

Inhoud aflevering 1: Een roerige duik de 19de eeuw in

Met de bloemenschilder Gerard van Spaendonck duiken we het koninkrijk Frankrijk in. De mannen dragen pruiken, de macht gaat op de schop, de koppen rollen. Gerard van Spaendonck ontsnapt aan de guillotine en houdt zich gedeisd in het Jardin des Plantes. De zeden zijn vederlicht, Palais Royale is een ordinaire hoerenmarkt. We proberen zicht te krijgen op de ogenschijnlijk brave bloemenschilder aan wie ook zo veel mysterie kleeft. Wie was hij?

Een Hollander in Parijs is geproduceerd door Sarphati Media in opdracht van NTR

Uitzending: Vanaf donderdag 6 september, om 21.30 uur, bij de NTR op NPO 2.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*