‘Blijf baas over je online station en podcast’

In aanloop naar de Online Radio Awards op 4 september interviewen we enkele juryleden over online radio en podcasting. Ditmaal: Peter Contant (voorzitter van de verenigde-Online Radiostations, juryvoorzitter Online Radio Awards, eigenaar van Gooisch Radio en uitgever van onder andere Max Magazine).

Waarom is het belangrijk dat er een belangenclub voor online radiomakers en podcasters bestaat?
“We zien binnen onze club dat er vele kwesties spelen op onze vakterreinen. Dat kan uiteenlopen van zaken over rechten tot juridische vraagstukken, dan wel internationale ontwikkelingen. Het is zinvol dit soort zaken met elkaar te delen en intern een krachtenveld te organiseren dat voor de leden met antwoorden komt. Van Buma/Stemra tot aan Commissariaat voor de Media zijn er lopende contacten. Zinvol dat er een club als de verenigde-Online Radiostations (v-OR) kan zijn, waar je alles kan neerleggen. Niet dat we op alles direct een antwoord hebben, maar we gaan er wel mee aan de slag.”

Moeten landelijke radiostations vrezen voor hun bestaan nu online radio en podcasts zo in opkomst zijn?
“Nee, zeker niet. Landelijke zenders doen zelf heel veel aan online en podcasts. Ze zien zelf het grote belang hiervan in. Alle grote zenders hebben inmiddels online hun eigen stations uitstaan op de beste digitale platforms. Dat alleen al geeft aan dat het online belang heel groot is.”

Eén van de doelstellingen van de v-OR is dan om met een eenduidige rapportage en nieuw eigentijds luisteronderzoek te komen. Online kun je doorgaans veel nauwkeuriger dan lineair het bereik meten. Podcasts en online station worden op talrijke platforms gedistribueerd. Maakt dat het meten niet juist lastiger?
“We kunnen met betrekking tot het meten nog wel een paar slagen maken. Maar simpel gezegd kan je nu op basis van het real time meten van streams en apps al heel veel zeggen. Een partij als The Media Exchange, die spots verkopen, hebben in een basis een model dat goed werkt. Fine-tuning daarin vindt plaats, maar onwetend zijn ze we online zeker niet op dit moment.”

De techniek maakt het podcasten en online radio maken zeer laagdrempelig. Wat zijn zaken die vaak door nieuwe makers over het hoofd worden gezien?
“Je moet goed overzicht houden van je kosten, zoals Buma/Stemra, streamkosten, de look en feel van je product, de marketing en verdere aankleding. Het zijn een paar woorden, maar daar zit aardig veel budget achter. Geld verdienen met podcasten en online radio geldt op dit moment nog voor een beperkt aantal partijen. Investeren is het motto.”

Waarom zou een online radiomaker en podcaster zich bij de v-OR moeten aansluiten?
“Niks moet. En ook bij de v-OR laten we niet iedere partij toe. Er moet serieus online radio only of podcasting gemaakt worden. Je moet bij ons ook een procedure door. Als je er bij bent, ben je onderdeel van een club serieuze online radiomakers waar je terecht kan met suggesties, vragen en kritische opinie. Ook facilitair proberen we waar mogelijk elkaar te ondersteunen met goede prijsvoorstellen en analyses van de markt. Belangrijk is dat je ten allen tijd de baas blijft van je eigen radiostation of podcast.”

De v-OR heeft samen met Spreekbuis.nl een awardshow voor online radio en podcasts in het leven geroepen. Waarom is het belangrijk dat de Online Radio Awards in het leven is geroepen?
“Het geeft grote groepen mensen die hiermee actief zijn die mogelijkheid om zichzelf eens goed in het zonnetje te zetten. De v-OR is niet alleen een belangenclub maar ook bezig om de markt van online radio te inventariseren, contacten uit te bouwen en nieuwe radiostations te betrekken in onze activiteiten. De Radio Awards zijn daar een goed model voor. Iedereen vindt het leuk een schouderklopje te krijgen voor wat je doet.”

Het publiek heeft de nominaties voor de Online Radio Awards bepaald. De jury gaat nu de winnaar bepalen? Op welke zaken ga jij als jurylid letten?
“De originaliteit, kwaliteit en natuurlijk ook hoe partijen zich onderscheiden. Het grote publiek heeft de voorselectie gedaan. Als jury laten we van jurylid tot jurylid ons hart spreken en zullen uiteindelijk tot definitieve winnaars komen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed gaat komen en voorzie dat we in 2018 de basis hebben gelegd voor een toekomstige, succesrijke Awardverkiezing .”

Kijk voor meer informatie op:

www.v-or.nl

www.onlineradioawards.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*