Pers en omroep (22): Waarom kijkt u Fortuyn niet aan?

Saillante fragmenten over kleine en grote, profetische of de plank misslaande spreekbuizen in de recente omroepgeschiedenis. Opgetekend vanuit het werk van honderden journalistieke geschiedschrijvers in Testament van de pers. Vandaag: Melkert en Fortuyn bij Paul Witteman.

Met de moord op Fortuyn is er een geest uit de fles gekomen, waaraan Melkert kapot is gegaan. Liesbet van Zoonen (lid van een panel dat voor Trouw de verkiezingscampagne volgde, red.): “Na het eerste lijsttrekkersdebat had Melkert afgedaan. Vooral ook omdat Paul Witteman hem de vernietigende vraag stelde: ‘Waarom kijkt u Fortuyn niet aan?’ Daarmee onderstreepte hij dat Melkert niet tot een normaal debat in staat was.”

En over Melkert na de moord op Fortuyn: “Wat een tragiek. Die man moet door een hel zijn gegaan. Ik had ook veel kritiek op zijn aanpak. Vond het ook helemaal fout dat hij na de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen links Nederland opriep op de PvdA te stemmen om zo het gevaar van een Le Pen-achtige ontwikkeling te bezweren. Maar als ik vervolgens het ressentiment zie dat zich na de moord op Fortuyn tegen hem keerde, dat slaat nergens op. Dat is zo tragisch. Daar is ook geen verweer tegen.”

Bron: Trouw 18 mei 2002, in: Testament van de pers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*