Pers en omroep (18): Infomoe

Saillante fragmenten over kleine en grote, profetische of de plank misslaande spreekbuizen in de recente omroepgeschiedenis. Opgetekend vanuit het werk van honderden journalistieke geschiedschrijvers in Testament van de pers. Vandaag: We verdrinken in de informatie.

Drieduizend reclameboodschappen per dag, tientallen televisiezenders, vuistdikke zaterdagkranten, steeds meer stress achter het beeldscherm – we verdrinken in de informatie en we hebben er zelden iets aan.

Momenteel wordt al zoveel vakliteratuur geproduceerd dat een snelle lezer vijf maanden nodig zou hebben om de output van één dag door te nemen. Dagelijks verschijnen er duizend nieuwe boeken. Een Utrechtse wetenschapper berekende onlangs dat Kamerleden jaarlijks 80.000 pagina’s tekst onder ogen krijgen (waarvan ze driekwart niet lezen). Een vuistdikke New York Times bevat meer informatie dan een middeleeuwer gedurende zijn hele leven wist te vergaren. Een manager zou vandaag de dag zelfs over 1400 keer zoveel informatie kunnen beschikken als in 1980. Aan de andere kant: de rekengrage Japanners hebben becijferd dat 95 procent van alle informatie uit onnutte en overbodige gegevens bestaat.

Janoh de Groot geeft meditatielessen en ‘sabbatical days’. Hoe kijkt zij aan tegen de onrust van de informatiemaatschappij? “Infostress duidt op een teveel aan prikkelingen. Informatie maakt de wereld complex en daar word je angstig van. Het doet het appèl op je dat je nog niet genoeg weet. Bibliotheken, kranten, televisie, internet: er is geen eind aan. Je raakt opgeblazen van meer en meer.”

“Het helpt niet om de rusteloosheid te bestrijden, want die maakt je alleen maar rustelozer. De remedie is: geconcentreerd leven. (…) Informatie in je opnemen is leren, informatie in jezelf vinden levert wijsheid op. Het ene zorgt voor onrust, het andere voor ontroering. Je kunt beter wat vaker van binnen naar buiten leven, zodat je een balans tussen kennis en wijsheid vindt.”

Bron: Matt Dings, ‘Infomoe’, HP / De Tijd, 14 maart 1997, in: Testament van de pers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*