Pers en omroep (12): Politiek conflict

Saillante fragmenten over kleine en grote, profetische of de plank misslaande spreekbuizen in de recente omroepgeschiedenis. Opgetekend vanuit het werk van honderden journalistieke geschiedschrijvers in Testament van de pers. Vandaag: ‘Politiek conflict om commerciële televisie’.

Er dreigt een ernstig conflict in het kabinet over de introductie van commerciële televisie. In de ministerraad komt vrijdag een nota van CDA-minister Gardeniers van CRM ter sprake, waarin een verbod op ongewenste buitenlandse stations op de kabelnetten wordt voorgesteld.

Om in de toekomst ondermijning van het bestaande omroepbestel via satellieten te voorkomen wil de bewindsvrouw komen tot internationale afspraken over het gebruik van de televisiekunstmanen.

Dat druist in tegen de opvattingen van de VVD-ministers in het kabinet en de liberale fractie in de Tweede Kamer, die vrije uitwisseling van programma’s voorstaan.

Bron: Van onze correspondent, Satelliet oorzaak dreigend conflict, de Volkskrant 16 oktober 1980, in: Testament van de pers

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*