Pers en omroep (11): Televisiesatelliet

Saillante fragmenten over kleine en grote, profetische of de plank misslaande spreekbuizen in de recente omroepgeschiedenis. Opgetekend vanuit het werk van honderden journalistieke geschiedschrijvers in Testament van de pers. Vandaag: Vrees voor de komst van televisiesatellieten.

In Hilversum zit een aantal mensen al enkele maanden wat onrustig op hun stoel te schuiven. Het zijn de topfiguren in de Nederlandse omroep. Ze vrezen de komst van de televisiesatelliet. In Hilversum denkt men dat deze televisiesatelliet wel eens een tijdbom zou kunnen zijn onder ons omroepbestel.

De komst van de televisiesatelliet betekent namelijk dat de gemiddelde Nederlander enkele tientallen kanalen zal kunnen ontvangen. De omroepen krijgen dan veel meer concurrentie uit het buitenland dan nu al het geval is. Dat zou wel eens kunnen betekenen dat niet alleen de kijker, maar ook de adverteerder meer afstemt op zenders van buiten onze landsgrenzen dan op zenders die vanuit Hilversum worden uitgezonden.

In feite is het een beetje vreemd dat we ook in Nederland denken aan televisiesatellieten, omdat we een uitstekend landnet van zenders en steunzenders hebben. Het net dat wij hebben, is zelfs berekend op de komst van een derde kanaal. Plannen voor het gebruik van dat derde kanaal worden op het ogenblik volop gemaakt.

Het is niet overdreven te zeggen dat we in de toekomst (we denken dan aan een periode over tien jaar) zo’n 40 programma’s in Nederland kunnen ontvangen.

Er doemen overigens heel andere mogelijkheden op. Zo is het mogelijk om één beelduitzending over heel Europa te verzorgen, waarbij in ieder land in de eigen taal een commentaar te beluisteren is. Technisch is zo’n Europese uitzending met toch per land een eigen karakter, goed te realiseren. De vraag of zoiets gerealiseerd zal worden is eerder een politieke: het nieuwgekozen Europese Parlement mag in dit opzicht bewijzen wat het waard is.

Bron: Chriet Titulaer, Televisiesatelliet tijdbom onder het omroepbestel?, Leeuwarder Courant 14 september 1979, in: Testament van de pers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*