Patrick Kicken: Die WK boycot van NPO Radio 2’s ochtendshow, is dat nou het beste wat je kunt verzinnen?

[BLOG] De ochtendshow van Nederland’s best beluisterde publieke radiozender, NPO Radio 2, kondigde vanochtend een boycot af van het WK voetbal. Dit omdat een of andere WK bobo met een jurk aan heeft gezegd in een Duitse documentaire dat homoseksualiteit voortkomt uit een hersenbeschadiging. Het eerste wat ik dacht was: big deal, laat die man dat lekker zeggen, wij hoeven hem toch niet te geloven? En het tweede wat ik dacht was: ja, dit is ook wel lekker makkelijk scoren zo, voor de bühne, omdat je weet dat het onderwerp WK in Qatar hot is op dit moment. Het derde wat ik dacht durf ik eigenlijk niet eens op te schrijven hier..

Nou vooruit. Het derde wat ik dacht was: ja hehe, natuurlijk voelen ze zich bij Jan-Willem Start Op (zo heet de ochtendshow) persoonlijk beledigd, want de sidekick/co-host Jeroen Kijkindevegte valt op mannen. Dus komen die woorden van zo’n sjeik of wat ie ook is allemaal veel harder aan dan bij iemand die heteroseksueel is. Maar is dat dan meteen een reden om je luisterpubliek dingen te ontzeggen? John Ewbank noemde mij ooit een drol in een interview, omdat ik zijn vrouw Kelly Weekers beledigd zou hebben. Hup, meteen geen muziek meer draaien die door John Ewbank geschreven is? Bovendien: we geven hier in Nederland altijd zo hoog op over vrijheid van meningsuiting, het is toch maar een mening van die man? Dat ie er hardnekkig in gelooft is zijn probleem.

Ik ben er sowieso nooit zo’n voorstander van, radiostations of shows die gaan bevestigen wat ze niet doen. Zo van ‘wij draaien geen kerstmuziek’. Maar wat als jouw luisteraars dat wel willen? Stel je nou eens voor dat Nederland ver komt in het WK of dat we zelfs wereldkampioen voetbal worden. Het hele land staat op z’n kop, iedereen blij. En bij het grootste radiostation hebben we het er niet over ’s ochtends, want de homoseksuelen zijn niet welkom, worden beledigd of zelfs bedreigd. Ik zie daar de logica niet van in. Vind het zelfs een belediging van je luisteraar. Je zit daar niet om politieke statements te maken, je zit daar om je luisteraars te vermaken! En actueel te zijn, inspelend op de waan van de dag.

Het gebeurt mijnsinziens dan ook veel te vaak dat dingen maar ‘gecancelled’ worden bij radiozenders omdat er een raar smaakje aan zit. Het braafste jongetje van de klas zijn noem ik dat. Ik had het stoer gevonden als Kijkindevegte als reactie hierop gewoon zijn eigen voetbalelftal was begonnen met bekende homoseksuelen. Iedere dag iemand bellen of hij mee wil spelen. Paul de Leeuw, Carlo Boszhard, Gordon, Joling: leuke content voor je radioshow, op een creatieve manier een statement maken. Je eigen WK organiseren! Leuke content on-air totdat het hele WK afgelopen is. Zit daar geen redactie die meedenkt?! Nu is het weer het eerste de beste idee dat spontaan on-air ontstaat en waarmee je de luisteraar eigenlijk niet vermaakt, sterker nog, je ontzegt je luisteraar een boel. ‘We gaan het WK doodzwijgen!’. Ja, leuk voor de PR aandacht die het veroorzaakt en ook zeker een duidelijk statement, maar ook niet meer dan dat. En of radio daarvoor nou is uitgevonden?

Patrick Kicken

16 Comments

 1. Het is lekker makkelijk scoren voor de bühne, om maar in voetbaltermen te blijven. Die vent met die tulband zei toch niet iets wereldschokkends en wat we nog niet weten? Dit is enkel maar een bevestiging dat ze daar zo achterlijk zijn als een deur. Maar dat is allemaal achteraf, dat WK is er en komt er en over tot de orde van de dag en focus op voetbal en niet op randzaken. Dat los je toch niet op om dan maar geen aandacht aan voetbal te schenken in je programma en mogelijk andere programma’s die nu volgen op TV en/of Radio

  • Die gasten daar leven volgens hele strikte regels (de koran), dus het is bijna logisch dat ze het niet kunnen verdragen dat wij zoveel mogen en kunnen in het westen. Dan verzinnen ze maar zoiets om zich toch nog een beetje vrij te voelen, ofzo.

 2. Met muziek kun je je als radiozender nog amper profileren. Overigens ook niet met platte quizjes of acties, dus dan kom je snel op statements uit. Wel met het risico dat luisteraars bij je weglopen.

 3. Eens Patrick. Aan de andere kant kunnen luisteraars ook gewoon overstappen op een ander ochtendprogramma als ze toch graag dingen over het WK willen horen. Overigens denkt niet iedereen bij Radio 2 er hetzelfde over als het ochtendduo. Hoorde van Velthuysen vannacht nog zeggen dat hij het niet eens is met de opvattingen die heersen in Qatar, maar dat hij wel naar het WK gaat kijken omdat hij gewoon graag een sportief evenement wil zien. Als de ochtendshow voelt dat ze op deze manier hun mening moeten verkondigen is dat helemaal prima, maar of het veel effect heeft is maar zeer de vraag. En zo sta ik er ook in. De immens corrupte FIFA had twaalf jaar geleden natuurlijk nooit het WK aan dit land moeten toewijzen. Maar ja, daar doe je nu weinig meer aan.

 4. Hele volksstammen denken net als die emir (of hoe zo n figuur ook heet) maar als ze vluchten en op onze deur staan te kloppen zijn ze van harte welkom volgens dezelfde linkse woke gemeenschap die dit zo verafschuwen.

  • Het heeft mij altijd verbaasd waarom zwaar gelovige moslims zo vaak vluchten naar dat ongelovige westen , terwijl ze die ongelovige zo verafschuwen

 5. geeft de radio 2 ochtendshow wel aandacht aan de formule 1? want die racen veel wedstrijden in landen waar ze net zo over homo’s denken en spreken

  persoonlijk boycot ik radio 2 al 30 jaar dus ik kan het verder niet controleren

 6. Om eerlijk te zijn: de Nederlandse overheid, de Nederlandse clubs en ZEKER de KNVB hadden op 3 december 2010 moeten zeggen “Wij gaan niet naar het WK 2022 in Qatar”. Dat zou een veel sterkere statement zijn geweest dan het (vooral) ‘woke’ gedoe wat je vandaag de dag hebt en gaat krijgen de komende twee weken en niet alleen op radio en TV.

  Zeg nu zelf: in 1985 en 1991 stuurde Nederland geen afvaardiging naar het Eurovisie Songfestival omdat deze op dodenherdenking (4 mei) werd gehouden. Jorge Zorreguieta mocht bij het huwelijk van zijn dochter NIET aanwezig zijn, want moeilijk moeilijk moeilijk, maar een WK wat zo doordrenkt is van corruptie en andere reeds bekende zaken die niet kunnen, krijgt een volledige afvaardiging tot zelfs de koning aan toe!

  Noem mij gek, noem mij raar, noem mij Ismaël, hier blijft nog steeds een luchtje aan hangen . . .

  • Ben net eigenlijk wel eens met die meneer die gisteren bij VI zat. DT het WK daar word gehouden kun je nu nog weinig aan doen. Dat het daar word gehouden kan ook positief zijn want nu kan de wereld eindelijk eens zien wat er daar in Qatar gebeurd.

   Ze willen helemaal geen negatieve publiciteit en dat krijgen ze wel. We moeten het niet doodzwijgen (dat willen ze juist) en we moeten er zeker heen gaan en met een wel zo groot mogelijke delegatie van het Koningshuis, het kabinet en de voltallige Nederlandse media. Dan kun je juist dingen dingen onder de aandacht brengen en iets doen en ze tegelijk nog een poot uitdraaien (met het gas) en iets doen voor die migranten.

   Je kan het ook doodzwijgen zoals Jeroen en Jan-Willem nu doen in de ochtendshow van Radio 2 maar, daar bereik je helemaal niets mee. Je doet niets voor die migranten, niets aan de misstanden en onderdrukking in Qatar, niets voor de migranten en niets aan de uitspraken van zo’n man. En daarbij onthoud je je luisteraar ook nog eens het WK en het belangrijkste voetbaltoernooi. Dat het daar word gehouden kun je nu niets meer aan doen. Laten we genieten van het toernooi en ondertussen zoveel mogelijk de boel exposen en als Radio 2 iets proberen te doen voor die slachtoffers daar. Niet alleen voor die migranten maar ook voor de mensen die onderdrukt worden in Qatar.

   Dan doe je pas echt iets goeds Jeroen Kijk in de Vegte. Stap er overheen wat zo’n man zegt (is erg maar kan jouw die man schelen) en ga proberen iets te doen voor die mensen daar waarover zo word gedacht.

 7. Ben wel blij dat ze in het ochtendprogramma niets gaan melden over het WK voetbal: ze hebben toch geen verstand van voetbal.

  Gelukkig kunnen ze niet verbieden dat de nieuwsbulletins van de NOS het wel over het WK zullen hebben:
  ‘De NOS heeft een wettelijke informatieplicht en doet met een aparte nieuws- en sportredactie verslag van het evenement in Qatar, zowel binnen als buiten de voetbalstadions.’

 8. Ik vind de nederlandse radio toch al van god los en wat genoemd is meer voor mij gezien eeen foute afleiding. Mensen noemen dingen dat we zo gaan denken. Het is meer dat de presentator zijn zelf ingenomen frustratie wil door zetten en de ik wil en niet wat de luisteraar wil. En dan wel de zogenoemde dat zij er zijn voor jou en de lekkerste hits draaien. Ik heb geen zin in hun bullshit.

 9. Het zal de meeste Nederlanders naar mijn bescheiden inschatting worst wezen wat de publieke omroep van dat WK gedoe denkt. Er zijn wat urgenter zaken waar we beter aandacht aan kunnen besteden. Of willen wij het normaal noemen dat jochies van veertien jaar in Antwerpen op verdenking van drugssmokkel uit een bende-oorlog worden geplukt… Zomaar een voorbeeld.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*