Oud-3FM Baas Sharid Alles maakt podcast voor NPO over de emotionele gevolgen van adoptie

6-delige podcastserie vanaf nu volledig te horen via NPO Luister

“Het voelt alsof ik een zwart gat in mijn borst heb zitten, diep van binnen. Een zwart gat waar van alles in verdwijnt.” Dit is hoe podcastmakers Sharid Alles (India, 1980) en Eva Cleven (Israël, 1986) geadopteerd zijn omschrijven. In hun 6-delige podcastserie Zwart Gat (NPO FunX/NTR) onderzoeken ze dit gevoel. Want ook al gaat het de laatste jaren steeds vaker over alle misstanden rondom adoptie en over de voorgenomen adoptiestop; het gaat weinig over de mentale en emotionele gevolgen van interlandelijke adoptie voor geadopteerden zelf.

Vanuit journalistieke nieuwsgierigheid, met humor en in absolute openheid, praten Eva en Sharid met andere geadopteerden onder meer over als persoon van kleur opgroeien in een witte omgeving, het wel of niet zoeken naar biologische familie en over het stichten van een eigen gezin. Maar ook duiken ze in hun eigen adoptieheden en -verleden, om antwoord te vinden op de vraag: kun je ooit van het gevoel van het zwarte gat afkomen?

Sharid Alles, geboren in India in 1980, voormalig baas van 3FM.Haar eigen ervaringen als geadopteerde spelen een belangrijke rol in haar motivatie om verhalen te vertellen die anders vaak ongehoord blijven. Eva Cleven, geboren in Israël in 1986, is een bekende radio-dj en presentatrice bij NPO FunX. Eva is niet alleen een ervaren radiomaker, maar ook een gepassioneerde verhalenverteller. Haar persoonlijke adoptieverhaal heeft haar geïnspireerd om samen met Sharid deze podcast te maken en zo meer aandacht te vragen voor de emotionele aspecten van adoptie.

De 6-delige podcastserie Zwart Gat is vanaf nu volledig te horen via de gratis NPO Luister-app.