“Oscar Spotlight prijs onderzoeksjournalistiek”

De film ‘Spotlight’ over journalistiek onderzoek naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk ging er bij de jaarlijkse Oscaruitreikingen met de hoofdprijs vandoor. Een signaal dat er behoefte blijft bestaan aan onderzoeksjournalistiek, vindt Robert Chesal, publicist en voormalig journalist bij de Wereldomroep. Samen met Joep Dohmen onderzocht hij dergelijke misstanden in ons land. Spreekbuis.nl sprak met hem.

Was je verrast door de uitslag?

“Ik was op alles voorbereid, misschien meerdere Oscars, misschien geen enkele. Van geweldige acteerprestaties kun je niet spreken, wel van degelijke. Het is een inhoudelijk verhaal over normen en waarden, met name in de journalistiek. Een boodschap vol emotie”.

Voelde je je zelf persoonlijk betrokken bij dit verhaal, zoals het is verteld?

“Ik heb op het puntje van mijn stoel gezeten, ik heb hem inmiddels 3 keer gezien. Elke keer ervaarde ik dit als een deja vu van iets dat ik samen met Joep en andere collega’s heb meegemaakt.  Zoveel gelijke  patronen. In praktisch elke scene waren dingen superherkenbaar”.

Noem eens een voorbeeld?

“Gesprekken tussen journalisten en slachtoffers. Bijvoorbeeld als een journalist vraagt om misbruik in details te vertellen.  Het publiek zal dit verhaal pas geloven als ze snappen wat voor hel jij hebt meegemaakt. Dat hebben wij ook gemerkt in Nederland. Sommige slachtoffers waren hier heel erg beducht voor”.

Kinderlijk
“In de film was ook een reactie van een priester die onmiddellijk toegaf dat hij jongens betast had.  Hij was stomverbaasd dat hem dit werd verweten, omdat hij niemand had verkracht. Dat gebrek aan volwassenheid bij sommige paters hebben we ook in Nederland wel ondervonden. We hebben ze op televisie gezien. Priesters die als het ware kinderlijk zijn gebleven, psychologisch niet ontwikkeld zijn op dit gebied”.

Betekent deze Oscar ook iets voor Nederlandse media die aan onderzoeksjournalistiek doen?

“Het is slecht dat kranten en media zo onder druk staan, maar ik wil niet al te pessimistisch zijn. Het feit dat deze film een Oscar heeft gewonnen, zegt iets over wat wij als nieuwsconsumenten willen. En dat is gedegen berichtgeving. Ik denk dat het publiek het op den duur niet gaat pikken dat de media steeds vluchtiger worden en minder diepgang in hun informatie geven. Dat heeft deze uitverkiezing wel bewezen”.

(De foto is door Chesal zelf gemaakt tijdens een zitting van de vaste kamercommissie veiligheid en justitie n.a.v. de voortgangsrapportages inzake misbruik in de kerk, in februari 2011. Mgr. de Korte van het bisdom Groningen/Leeuwarden voerde het woord namens de Nederlandse bisschoppenconferentie)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*