Opgelicht verdwijnt van de buis

Het AVROTROS-programma ‘Opgelicht?!’ verdwijnt volgend jaar van de televisie.

De NPO heeft besloten het populaire programma vanaf januari 2022 niet meer uit te zenden. Dit heeft een AVROTROS-woordvoerder vandaag aan het ANP bevestigd. Verschillende bekende programma’s staan op de nominatie om te verdwijnen. Al langere tijd zijn er spanningen tussen de omroepverenigingen en de NPO hierover.

11 Comments

 1. Zit er stiekem een soort ‘mol’ bij de NPO, in opdracht van de commerciëlen, die de boel bewust van binnenuit verziekt? Je gaat het bijna denken.

 2. Het valt wel op dat programma’s die opkomen voor het volk verdwijnen. Dit bestuur is zeker aangesteld door kabinet Rutte want die heeft ook niets op met de burger. Even zo doorgaan dan kijkt er niemand meer naar de NPO. Dan kan de p ook wel geschrapt worden

 3. De nietskunner Frans Klein en zijn baasje Rijxman zijn goed bezig het tv landschap te veranderen door goeie en nuttige programma’s te verbieden. Maar uit het brein van ventje Klein komt wel ’n heel goed alternatief. De Shokolade-show,,, wat ’n treurigheid. Wat ’n voorbeeld van leeghoofdigheid , terwijl de NPO slechts ’n doorgeefluik is, dit slechte armoedige show-tje wordt echter gemaakt door MAX, terwijl slager Slagter meestal wél aardige ideeën heeft.

 4. De NPO moet bezuinigen en vraagt de (grote) omroepen mee te denken om voorstellen te doen. Om dit proces te frustreren bieden de omroepen vaak goed scorende programma’s aan, in de hoop dat de pijn bij een andere omroep komt te liggen. Ergens gaat er dan wat sneuvelen, wat niet in het belang van de kijker is. Dat is het gevolg van de inrichting van het huidige omroepbestel waar angstvallig aan zuilen en leden wordt vastgehouden. Hoe lang dit nog vol te houden is? Tot grote kijkers verdwijnen naar andere zenders of de tv vaarwel zeggen.

 5. vind het toch altijd weer heel bijzonder hoe sommige mensen een redelijk doorsnee artikel hier toch weer weten te linken aan de politiek (Rutte is stom, bla bla bla) of discriminatie (Laat Jeangu het presenteren bla bla bla). Alsof je in de drogisterij vraagt om ’n halfje gesneden bruin.

 6. Opgelicht?! kan best blijven.
  Maar dan moet je wel durven.

  Cybercrime neemt hand over hand toe. En het enige programma dat daarvoor waarschuwt moet verdwijnen zegt de NPO. Verbazingwekkend en onbegrijpelijk zegt presentator Jaap Jongbloed in de Telegraaf. Aan de andere kant misschien best begrijpelijk. Het format van het programma is sleets en hard aan vernieuwing toe. Zeker als je, net als de NPO dat wil, de jongere kijkers wilt bereiken.

  Opgelicht?! is journalistiek één van de moeilijkste programma’s om te maken. Aan de onderwerpen gaan vaak maandenlange research vooraf. De journalisten die er werken zijn halve rechercheurs die vaak beter en sneller een dader van oplichting vinden dan een politieteam dat kan. Soms liggen ze zelfs letterlijk in de bosjes te posten om te onderzoeken waar een oplichter zich schuilhoudt. Ze werken vanuit een bijzondere invalshoek. Namens de slachtoffers stellen ze alles in het werk om hun gram te halen. Ook al krijgen de slachtoffers niet direct hun geld of bezittingen terug, de daders worden aan de spreekwoordelijke schandbeeldbuis genageld en meer dan 1 miljoen kijkers zijn gewaarschuwd! Als je alle oplichtersbuit in Opgelicht?! uit de afgelopen uitzendingen bij elkaar optelt kom je tot een bedrag waar de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst bij in het niet valt.
  Alle reden dus voor de NPO om een dergelijk programma uit te zenden en alle lof voor AVROTROS om het te willen blijven maken.

  Dat neemt overigens niet weg dat het programma beter kan, meer jongere kijkers kan trekken en zelfs goedkoper gemaakt kan worden. Daarmee zou het voor de NPO aantrekkelijk zijn om het te blijven uitzenden.
  De eerste stap zou zijn: voor jongeren aantrekkelijke onderwerpen maken op een voor jongeren aantrekkelijke manier. Onderwerpen die ook na uitzending op social media trending zijn of veel bekeken worden.
  Breidt de redactie uit met jonge honden die dit soort onderwerpen maken. Jonge brutale talenten, je ziet ook bij andere omroepen, die hun tanden zetten in onderwerpen die de jongeren aanspreken. Neem op die manier je doelgroep mee naar de aan aanpak van cybercriminaliteit. Dat kan makkelijk. Ook binnen de vaak lastige juridische kaders van het programma.

  Daarmee wordt het programma juist duurder zou je denken. Meer mensen aannemen kost nou eenmaal geld. Natuurlijk is dat zo. Maar bedenk eens hoeveel je zou besparen als je het zinloze studiogedeelte van Opgelicht?! zou schrappen. Juist dat is een onevenredig duur gedeelte van het programma. En juist daar slaat de gezapigheid toe en de spanning van de onderwerpen dood. Want wat hebben we nou eigenlijk aan een aankondiging, een afkondiging en wat tekstjes en voor de hand liggende vragen van de autocue.
  Wat voegt het toe?
  Een specialist in de studio? Die kan net zo goed in het onderwerp zitten en door een verslaggever worden ondervraagd.

  Ook bij een programma als Vermist werd dit veel te laat ingezien. Een dure studio en dus duur voor de NPO. Naar mijn stellige overtuiging een belangrijke reden voor de NPO om hier een streep door te zetten. Bij Spoorloos werd de studio wel op tijd geschrapt. Dit leverde gelijk aantrekkelijker televisie op voor een aantrekkelijker budget. NPO blij, de kijker blij, KRO-NCRV blij en het programma bestaat nog steeds.

  Gooi de studio, en daarmee het gezapige deel van het programma, er dus uit bij Opgelicht?!. Bespaar daarmee een aanzienlijk bedrag en gebruik een deel van de “winst” om de redactie te versterken, het format te verfrissen en aantrekkelijker te worden voor jongere kijkers. Per uitzending nog goedkoper ook! Overtuig daarmee de NPO! Doe zelf iets aan de hete adem van de vergrijzing. Klagen helpt niet en hopen op commotie bij de kijkers al helemaal niet.

  Erik Bootsman
  Oud-Eindredacteur Opgelicht?!

 7. Opgelicht en Vermist kunnen zo bij SBS of RTL. Toch vind ik dat dit soort programma’s ook bij de NPO thuishoren en dat ze hier niet mee moeten stoppen. Vermist had ook gewoon moeten blijven bestaan. Eerste programma wat Frans Klein gewoon random van de buis heeft gehaald. Ze voorzien beide in een taak en zijn urgent. Het zelfde geld voor Sesamstraat dat zogenaamd later terug zou komen maar ondertussen gewoon een stille dood gestorven is. Die Frans Klein moet gewoon echt weg daar in die NPO top. Het zelfde geld voor Remco van Westerloo, ik heb de man nooit kunnen betrappen op enig verstand van televisie of kijkgedrag. Ook niet op liefde voor radio en televisie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*