Open Media Art, creatief hergebruik van archiefmateriaal

In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is de expositie ‘Open Media Art: nieuwe verhalen uit het archief’ geopend. De jonge kunstenaars Elki Boerdam, Anna Klevan, Tereza Ruller en Superposition (Bram Bogaerts en Robin Smits) doken het archief in, raakten geïnspireerd door het materiaal en gebruikten het om vier nieuwe werken te maken. Die zijn tot en met 14 mei te beleven in het Atrium van Beeld en Geluid.

De kunstenaars zijn acht maanden lang in de schatkamers van Beeld en Geluid aan het werk geweest, onder begeleiding van experts. “We hebben 1 miljoen uur archiefmateriaal, waarvan we steeds meer beschikbaar stellen onder open licenties”, vertelt Ineke Middag (Unitmanager Museum van Beeld en Geluid). “Dat is een oceaan waarin mensen zonder hulp zouden verdrinken. Het hele proces was behoorlijk intensief. Het was voor de kunstenaars en voor ons ook volledig nieuw.” Om het publiek meer inzicht te bieden in de ontwerpkeuzes van de makers is het creatieve proces vastgelegd op openmediaart.nl.

“Creatief hergebruik van het materiaal vinden wij belangrijk”, zegt Ineke Middag. “Wij proberen steeds nieuwe, innovatieve wegen te vinden om het materiaal en onze kennis te delen met onze omgeving. We doen al veel met het archief. Soms is innovatie meteen praktisch toepasbaar en soms prikkelt het de fantasie, geeft het een beeld van de toekomst.”

Dat laatste geldt zeker voor Open Media Art. De vier werken maken op verschillende manieren gebruik van de collectie van Beeld en Geluid om nieuwe verhalen te vertellen. Voor 0800-SUNSETS onderzocht Anna Klevan een bijzondere manier om de zonsondergang vast te leggen. Een vondst in het geluidsarchief inspireerde haar om daarvoor nu eens niet foto’s of filmpjes, maar alleen woorden en stemmen te gebruiken.

Elki Boerdam stelde het werk What images have you seen so far? samen uit twee archieven: dat van Beeld en Geluid en dat van YouTube. Ze laat wisselende beeldenparen naast elkaar een soort visueel rijm vormen. Dit biedt ruimte voor een nieuwe interpretatie van de beelden waardoor ze hun oorspronkelijke betekenis verliezen en een nieuwe krijgen.

Unfolded Cinematography van Superposition (Bram Bogaerts en Robin Smits) is een applicatie waarbij je op camerabeweging kunt zoeken door het archief. Met een tablet doe je een camerabeweging na, waarna je archiefbeelden te zien krijgt die met dezelfde bewegingen van de camera zijn gemaakt. Het werk slaat hierdoor een brug tussen het moment waarop de beelden uit het archief zijn gefilmd en het hier en nu.

Tereza Ruller vond in het archief persoonlijke momenten die verwijzen naar een nationale identiteit. In Kies je herinnering kun je zelf herinneringen opdiepen uit het archief, waarmee je een eigen video samenstelt.

Open Media Art is nog tot en met 14 mei te zien in het Atrium van Beeld en Geluid in Hilversum. Bekijk het maakproces op openmediaart.nl.

Groepsfoto van links naar rechts: Tereza Ruller, Anna Klevan, Bran Bogaerts, Elki Boerdam en Robin Smits.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*